1. yle.fi
  2. Uutiset

Nightwish vie rumpalia ympäri maailmaa

Kai Hahto rupesi Nightwishin rumpaliksi vuosi sitten muutaman päivän varoitusajalla. Nyt maailmaa on kierretty vuosi ja keikkoja buukattu toiseksi vuodeksi eteenpäin. Nightwishia Hahto kehuu yhtyeeksi, joka tekee kaiken musiikki edellä. Diivailu on muiden juttu.

musiikki
Rumpali Kai Hahdon koti löytyy Vaasasta, vaikka työ Nightwishissä vie ympäri maailmaa.
Rumpali Kai Hahdon koti löytyy Vaasasta, vaikka työ Nightwishissä vie ympäri maailmaa.Antti Haavisto/Yle

Vaasalainen rumpali Kai Hahto on kiertänyt vuoden verran maailmaa Nightwish-yhtyeen mukana. Nyt Hahto on Vaasassa keikkatauolla ennen starttia uudelle kiertueelle.

– Nyt lauantaina on keikka Norjan Trondheimissa ja sitten 21. syyskuuta lähtö neljäksi viikoksi Etelä-Amerikan kiertueelle, Hahto kertoo.

Keikkatauon aikana rumpali ehtii viettää aikaa perheen kanssa ja tavata rumpuoppilaitaan.

– Näin, kun on vähän pidempi breikki, on kiva nähdä oppilaita.

Parissa päivässä koko setti

Kai Hahto kutsuttiin vuosi sitten Nightwishiin tuuraamaan yhtyeen rumpalia. Alkamassa oli levytys, johon Hahto osallistui muutaman päivän varoitusajalla.

– Parissa päivässä piti opetella 78 minuuttia musiikkia ja sitten piti jo ruveta soittamaan yhdessä.

Levytys onnistui suunnitellussa aikataulussa ja kun Nightwishin rumpali Jukka Nevalainen jättäytyi pois myös yhtyeen kiertueelta, Hahto löysi itsensä sieltäkin.

Vaikka työ Nightwishissä vie ympäri maailman, on keikkailu Hahdolle tuttua jo ajalta sitä ennen.

– Pahimpina vuosina oli lähempänä 200 keikkaa, joista noin 10 prosenttia kotimaassa. Nightwishin kanssa on tälle vuodelle noin 80 keikkaa. Toki nyt rundataan ympäri palloa, Hahto miettii ja luettelee keikkamaita kuten Australia, Japani, Kiina ja Amerikka.

Kurinalaista elämää

Hahdon mukaan keikkakalenterissa on merkintöjä nyt lokakuulle 2016 asti Nightwishin maailmankiertueen myötä. Parin tunnin keikka illalla edellyttää melko kurinalaista elämää.

– Matkustaminen ottaa oman veronsa, kun ei ole enää 18. Jos siellä kokoajan päissään pyörisi, niin ei se hirveän pitkälle johtaisi. Pää ja kroppa täytyy pitää itse asiassa eikä niissä lieveilmiöissä, mitä rock-elämään tavallisesti liitetään.

Itse keikka on rumpalille kunnon fyysinen koitos.

– Käsi nousee korvan taakse ja täytyy laittaa kroppa peliin. Tankkaan vettä ennen keikkaa noin 1,5 litraa, Kai Hahto sanoo.

Panostetaan lavalle eikä lavan taakse

Nightwishin taustalla on osakeyhtiö, jonka palkkalistoilta löytyy parhaimmillaan kymmeniä henkilöitä.

– Viime levyrundilla Euroopassa oli 55 henkilöä töissä, Kai Hahto kertoo. Hahdon mukaan joukossa on teknisiä ja muita osaajia niin, että muusikot keskittyvät omaan työhönsä eli musiikkiin. Joskus mukana on keittiöhenkilökuntaakin.

– Ei se ole diivailua, vaan ihan käytännön järjestelyjä ja tulee edullisemmaksikin, Hahto perustelee. Hän toteaa Nightwishin tekevän asiat musiikki edellä. Limusiinit ja luksushotellit kuuluvat Hahdon mukaan muille bändeille. Nightwishin jäsenet kulkevat taksilla ja junalla, ja lentävät economy-luokassa.

– Tässä porukassa kaikilla on jalat maassa sen verran hyvin kaikilla, että turhuuksiin ei laiteta rahaa. Keikkaan ja sen visuaaliseen puoleen panostetaan. Siihen, mitä lavalla tapahtuu eikä siihen, että takahuoneessa pitää olla täytekakku tietystä liikkeestä.

Lue seuraavaksi