Antenniverkon taajuus muuttuu Rovaniemellä ja Ylitorniolla

Antenni-tv-verkon taajuus muuttuu Rovaniemellä ja Ylitorniolla 17.-23.9. - muutoksella vaikutuksia antenni-tv-lähetyksien vastaanottoon.

Rovaniemi

Digita tiedottaa tarkemmista muutostöiden kellonajoista ja taajuusmuutostöiden aiheuttamista lähetyskatkoksista lähempänä ajankohtaa.

Muuttuvat kanavataajuudet

Rovaniemen päälähetysasema, torstai 17.9.2015:

Kanavanipun E lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 730 MHz taajuudelle 610 MHz eli lähetyskanavalta 53 kanavalle 38.

Ylitornion Raanujärven täytelähetinasema, torstai 17.9.2015:

Kanavanipun B lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 618 MHz taajuudelle 482 MHz eli lähetyskanavalta 39 kanavalle 22.

Rovaniemen Rantalaen täytelähetinasema, maanantai 21.9.2015:

Kanavanipun A lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 714 MHz taajuudelle 562 MHz eli lähetyskanavalta 51 kanavalle 32.

Kanavanipun B lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 770 MHz taajuudelle 482 MHz eli lähetyskanavalta 58 kanavalle 22.

Rovaniemen Sorviselkä täytelähetinasema, keskiviikko 23.9.2015:

Kanavanipun A lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 618 MHz taajuudelle 562 MHz eli lähetyskanavalta 39 kanavalle 32.

Kanavanipun B lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 770 MHz taajuudelle 482 MHz eli lähetyskanavalta 58 kanavalle 22.

Rinnakkaislähetykset 17.-30.9. Rovaniemen päälähetysaseman E-kanavanipun lähetyksissä

Rovaniemen päälähetinasemalla lähetetään vanhaa ja uutta taajuutta samanaikaisesti kahden viikon ajan uuden taajuuden käyttöönoton jälkeen, jotta yhteisantennikiinteistöillä on aikaa tehdä vahvistimen kanavanvaihto.

Tv-kanavat, joita muutos koskee:

Rovaniemi, E-kanavanippu: TV5 ja Jim

Yliotornio Raanujärvi, Rovaniemi Rantalaki ja Sorviselkä, B-kanavanippu: MTV3, Liv, Nelonen, Sub, MTV Max, MTV Juniori, MTV Leffa

Rovaniemi Rantalaki ja Sorviselkä, A-kanavanippu: Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema, Yle Fem, AVA, AlfaTV, Yle Puhe (radio), Yle Klassinen (radio) ja Yle Mondo (radio)

Yhteisantennikiinteistöissä tehtävät muutokset

Taajuusmuutosten vuoksi antennijärjestelmiin on tehtävä muutoksia taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Suosittelemme, että yhteisantennikiinteistöjä hoitavat isännöitsijät ottavat yhteyttä paikalliseen antenniurakoitsijaan hyvissä ajoissa ennen taajuusmuutostyötä, jotta mahdollisesti tarvittavat antennijärjestelmämuutokset tai – uusinnat voidaan tehdä jo ennen antennijärjestelmän viritystä uudelle taajuudelle.

Taloyhtiöissä kanavahaku uudelleen

Rivi-, pari- ja kerrostaloissa, joissa on käytössä yhteisantennijärjestelmä, taloyhtiön asukkaiden on tehtävä tv-vastaanottimien kanavahaku antenniurakoitsijan tekemän viritystyön jälkeen. Taloyhtiöiden velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Muutokset omakotitaloasukkaille

Omakotitaloissa ja pientaloissa ei yleensä tarvita antennijärjestelmän muutostöitä. Mikäli pientalon antennijärjestelmä on kunnossa, riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutos on tehty alueella.

Kanavahaun tekeminen

Useimmat vastaanottimet etsivät kanavat automaattisesti. Kuluttajan tulee vain käynnistää kanavahaku. Jotkin vastaanottimet saattavat vaatia tehdasasetusten palauttamisen ennen kanavahaun tekemistä. Ohjeet kanavien viritykseen löytyvät www.taajuusmuutos.fi (siirryt toiseen palveluun) tai laitteen käyttöoppaasta.

Muutoksen taustat

Taajuusmuutokset perustuvat valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan UHF-taajuusalueen lähetysverkon päälähettimien ja täytelähettimien käyttämistä taajuuksista muuttuu. Muutokset toteutetaan vaiheittain vuosien 2015-2016 aikana. Muutokset ovat alkaneet Pohjois-Suomen tv-asemilta heinäkuussa 2015.

Viestintävirasto toimii taajuusmuutosviestinnän koordinaattorina ja huolehtii taajuusmuutosten tiedottamisesta medialle, antenniurakoitsijoille ja kuluttajille yleisellä tasolla. Taajuusmuutostöiden tarkkoja aikatauluja ja alueellista etenemistä koskevasta viestinnästä vastaa tv-lähetysverkkoa operoiva Digita.

Lisätietoja:http://www.taajuusmuutos.fi/taajuusmuutos.fi (siirryt toiseen palveluun)