Marttojen siivousniksit: "Ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja kalliille erikoispuhdistusaineille"

Ruoka-aineista on myös muuhun käyttöön kuin syömiseen. Esimerkiksi sokerinpalalla voi puhdistaa valurautaisen liesilevyn tai voilla poistaa vaatteeseen tulleen pihkatahran.

ilmiöt
Lieden puhdistamista sokeripalalla.
Laura Tolonen / Yle

Siivouksessa pystyy hyödyntämään myös ruoka-aineita asioiden puhdistamisessa tai poistamisessa. Kainuun Marttojen toiminnanjohtaja Kaino Kinnunen kuitenkin toteaa, että pelkät kodinsiivoukseen liittyvät niksi eivät yksin riitä siivouksessa.

– Mutta ne ovat oivia ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja kalliille ja harvoin tarvittaville erikoispuhdistusaineille. Niksit täydentävät kodin peruspuhdistusiaineita.

Martoilta kysytään monenlaisia kysymyksiä liittyen siivoukseen ja kodinhoitoon. Kysymysten sisältöön vaikuttavat vuodenajat.

– Joulun aikaan kysellään paljon uuninpesusta, keväällä kysymykset kohdistuvat ikkunoiden, saunojen ja pesuhuoneiden puhdistukseen. Yhteyttä otetaan myös aika paljon liittyen kotiin tulleisiin epätoivottuihin pienötököihin, kuinka niitä voi torjua ja hävittää, Kinnunen kertoo.

Martoilla on muun muassa seuraavia vinkkejä kotisiivoukseen.

Hedelmäkärpästen häätäminen etikalla

Laitetaan laakeaan astiaan kylmää vettä, hieman sokeria, väkiviinaetikkaa ja pari tippaa käsiastianpesuainetta. Astia laitetaan paikkaan, missä kärpäsiä on. Seosta kannattaa vaihtaa muutaman päivän välein, että se pysyy raikkaana ja kuolleet kärpäset saa samalla pois.

Pinttyneen tahran poistaminen liedestä sokerinpalalla

Kostutetulla sokerinpalalla voi hangata pinttynyttä liettä. Kannattaa muistaa, että hankaa vain valurautaista liesilevyä tai liesilevyn teräsreunusta. Lieden emalipintaa ei missään nimessä puhdisteta sokerinpalalla, koska se saattaa helposti naarmuttua pilalle. Sokeri täytyy huuhtoa erittäin huolella lieden teräsreunuksen uurteista, koska sinne jäänyt sokeri sulaa ja palaa kiinni kun liettä käytetään seuraavan kerran.

Lieden puhdistaminen heti käytön jälkeen

Jos ruokaa laittaessa tapahtuu ylikiehumista, levyn reunalle kannattaa laittaa välittömästi kostutettu siivouspyyhe. Sen annetaan olla hetkinen liottamassa likaa, jonka jälkeen tahra on helppo poistaa normaaleilla keittiötyövälineillä ja -aineilla.

Pihka lähtee vaatteista voilla

Pihkaantuneeseen vaatteeseen hierotaan voita tahraan ja annetaan vaikuttaa yön yli. Seuraavana aamuna vaate pyykkikoneeseen normaalille pesuohjelmalle. Voi liuottaa tahran pois.

Ruokasooda apuna tummuneen termospullon puhdistamisessa

Termospullo täytetään kuumalla vedellä, lisätään pari ruokalusikallista ruokasoodaa ja seoksen annetaan vaikuttaa muutama tunti tai yön yli. Kaadetaan ruokasooda pois, termari pestään normaalisti ja huuhdellaan.

Ikkunanpesuveteen etikkaa

Ikkunanpesuveten voi laittaa muutaman tipan käsiastianpesuainetta ja ruokalusikallisen etikkaa. Ikkuna pestää tavalliseen tapaan ikkunalastan ja siivouspyyhkeen avulla, ja lopputulos on taattu.

Lattiakaivo puhdistuu soodalla ja etikalla

Lattiakaivoon kaadetaan puolesta desistä desiin ruokasoodaa ja siihen päälle 1–2 desiä väkiviinaetikkaa. Seos saa aikaan kovan sihinän lattiakaivosta, tämä reaktio puhdistaa kaivon. Kun sihinä loppuu, kaadetaan mahdollisimman kuumaa vettä lattiakaivoon, jotta aineet huuhtoutuvat pois.

Punaviiritahra pois suolalla

Tuoreen punaviinitahran päälle hierotaan märkään tahraan runsaasti suolaa ja sen jälkeen vaate pestään normaalisti. Myös vissy tepsii punaviinitahraan.