VR suunnittelee jopa 570 työntekijän vähentämistä – junavuorot vähenevät useilla reiteillä

Yhtiö lupaa laskea junalippujen hintoja pysyvästi.

talous
Juna asemalla.
Yle

VR käynnistää yt-neuvottelut, joilla tavoitellaan 50 miljoonan euron säästöjä. Neuvotteluiden piirissä on noin 2 800 työntekijää matkustaja-liikenteestä, junien kunnossapidosta, junaliikennöinnin yksiköstä sekä junien ravintolapalveluista vastaavasta Avecrasta. Yhtiön mukaan työt saattavat loppua jopa 570 työntekijältä.

Yt-neuvotteluissa käsitellään VR:n asiakaspalvelun tehostamista, mikä voi johtaa joidenkin asemien lipunmyynnin sulkemiseen. Lisäksi VR:n mukaan uuden junakaluston ja liikennemuutosten myötä kunnossapidon tarve vähenee, mistä syystä myös veturinkuljettajia tarvitaan aiempaa vähemmän.

VR:n mukaan yt-neuvottelujen kesto on enintään kolme kuukautta. Väenvähennykset ja muut muutokset on tarkoitus toteuttaa tämän ja tulevan vuoden aikana.

Yt-neuvottelut eivät koske lähiliikennettä, VR-konsernin keskitettyä hallintoa, VR Trackia, VR Transpointia eikä Pohjolan Liikenne Oy:tä.

Junavuorot vähenevät, hinnat laskevat

Junaliikenteen aikatauluja, reittejä ja hintoja muutetaan vaiheittain tulevien kuukausien aikana.

– Kesä osoitti, että suomalaiset haluavat matkustaa junalla, kun hinta on kohdallaan. Junamatkustuksen lisäämiseksi meidän on laskettava hintoja pysyvästi. Hintojen laskeminen kannattavasti edellyttää kustannusten karsimista ja toiminnan uudistamista, VR:n toimitusjohtaja Mikael Aro sanoo.

Junavuoroja vähennetään 25. lokakuuta reiteillä Turku-Helsinki, Tampere-Turku, Seinäjoki-Vaasa, Helsinki-Oulu, Tampere-Jyväskylä, Jyväskylä-Kuopio ja Savonlinna-Parikkala. Turku–Helsinki-välillä kaikki junat pysähtyvät jatkossa Espoon sijasta Leppävaarassa. Lisää aikataulumuutoksia on luvassa ensi vuoden alussa.

Myös lipunmyynti siirtyy entistä enemmän verkkoon. VR:n mukaan yli 80 prosenttia junalipuista ostetaan jo muualta kuin asemien lipunmyynnistä, pääosin VR:n verkkokaupasta ja VR Mobiilista.

– Tutkimusten perusteella junamatkustajat odottavat junalippujen hinnoittelun selkiyttämistä sekä lisää palveluja verkkoon ja digitaaliseen ympäristöön. Myös aikatauluja ja reittejä muutetaan, jotta asiakkaita voidaan palvella nykyistä tehokkaammin, matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen toteaa.

Kilpailu syö junamatkustajien määrää

VR:n matkustajaliikenteen liikevaihto laski toisella vuosineljänneksellä 5,5 prosenttia 132,1 miljoonaan euroon. Yhtiön mukaan liikevaihto supistui etenkin kotimaan kaukoliikenteen kiristyneen hintakilpailun takia. Matkustajaliikenteen liiketappio oli 1,9 miljoonaa euroa.

Matkustajista kilpaillakseen VR on aloittanut erilaisia hintakampanjoita ja lippujen keskihinta on halventunut. Onnistuneet kampanjat käänsivät matkamäärät kesäkuussa kasvuun. VR:n mukaan lähiliikenteessä yhtiön liikevaihto ja tulos kehittyivät tavoitteiden mukaisesti.

VR:n mukaan juna- ja autoliikenteessä tehtiin vuoden toisella neljänneksellä yhteensä 28,8 miljoonaa matkaa. Matkojen määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna yhdellä prosentilla prosenttia. Junaliikenteen matkamäärät laskivat kaukoliikenteessä 6,9 prosenttia, mutta kasvoivat lähiliikenteessä 1,8 prosenttia.

VR Groupin liikevaihto oli toisella vuosineljänneksellä 305,9 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liikevaihto laski 8,5 prosenttia. VR Groupin tulos supistui viime vuoden toisen neljänneksen 14,3 miljoonasta oli 6,1 miljoonaan euroon.

Yhtiö ennakoi, että VR Groupin koko vuoden vertailukelpoinen liikevaihto laskee ja sen seurauksena tulos heikkenee huomattavasti vuodesta 2014.