MTK Häme: kotimaisen ruuantuotannon tulevaisuus vaarassa

MTK Hämeen laskelmien mukaan tuottajien liikevaihtona saamat tulot putoavat tänä vuonna yli 40 miljoonalla eurolla vuoteen 2013 verrattuna. Tuottajahinnat ovat laskeneet vuoden aikana 10–20 prosenttia aiemmasta. MTK Häme vaatiikin valtiolta nopeita hätäratkaisuja tilanteen takia.

talous
Ohrantähkä miehen sormissa
Kari Mustonen / Yle

MTK Häme vaatii valtiolta välittömästi päätöksiä korkotukilainoista ja valtiontakauksista maatalouden investoinneille. Korkotukea ja takauksia tarvitaan, koska maatalouden kannattavuuden romahdus jäädyttää kehityksen, kun rahaa investoida ei ole. Erityisesti sikatiloilla ei ole tehty Hämeessä investointeja enää moneen vuoteen.

MTK on laskenut maataloustuotannon liikevaihdon romahdusta Kanta- ja Päijät-Hämeessä kahden viime vuoden ajalta. Liikevaihtona kiertävän rahan määrä Etelä-Hämeen maataloudessa on supistunut kahdessa vuodessa 15,3 prosenttia eli 43,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2013 liikevaihto oli 284 miljoonaa euroa.

Tuottajien tuotteistaan saamat hinnat ovat pudonneet kauttaaltaan myös 15-20 prosenttia. Tuottajahintojen pudotus koskee niin viljaa, maitoa kuin sianlihaakin. Sianlihan hinnan laskuun ovat johtaneet muun muassa Venäjän tuontikielto, tuontilihan hintapaine sekä huono grillauskesä.

Tarvitaan niin kotimaisia kuin EU:nkin ratkaisuja maatalouden pelastamiseksi

Hämäläisillä maitotiloilla on investoitu viime vuosina paljon. Tukimaksatuksen viivästyminen monella kuukaudella ja tuista neljäsosan siirtyminen seuraavan vuoden kesäkuulle aiheuttavat maitotiloille vakavia maksuvalmiusongelmia.

Tuottajien tulisi MTK:n mielestä saada EU:n kriisitukea maidon lisäksi myös sianlihalle ja perunalle. Pakotteiden ja viennin vaikeutumisen takia niin maidontuotantoa kuin perunan ja sianlihan tuotantoakin on jouduttu nyt supistamaan vuosista 2013 ja 2014.

Kotimaisten tukitoimien lisäksi MTK:n mukaan myös EU:ssa olisi tukimaksatuksia saatava aikaistettua. Kaikki kustannuksia alentavat toimet, kuten energiaveron palautus, olisivat tervetulleita kädenojennuksia valtiovallalta maatalouden vakavaan tilanteeseen.

Viljapelto tien reunassa
Kari Mustonen / Yle

Vuosikymmenten kylmin kesä leikkaa tuloja

Hintojen laskun ohessa maatalouden vaikeuksia on lisännyt kesän kylmyys ja sateisuus. Kasvukauden aikana kertyvä tehoisa lämpösumma on jäänyt Jokioisilla alhaiseksi 30 vuoden keskiarvoon verrattuna.

Elokuun lämpöjakso tuli tarpeeseen, mutta se ei juuri helpota tilannetta. Puinneille päästään 2-4 viikkoa myöhemmin kuin viime vuonna.

Riskikerrointa nostavat mahdolliset sadon laatutappiot. Leipävehnä muuttuu syksyn sateissa helposti rehuvehnäksi ja mallasohra rehuohraksi.