Kuopion Makumestariksi tanssi ruokateatteria tekevä Liisa Ruuskanen

Ruokakulttuurikeskus Ruukku julkisti lauantaina Kuopion vuoden 2015 Makumestarin. Valinta osui Tanssiteatteri Minimin perustajajäseneen Liisa Ruuskaseen, joka on yhdistänyt kaksi intohimoaan ruuan ja teatterin.

ruoat
Tanssiva kokki Liisa Ruuskanen
Petra Tiihonen

Kuopion Makumestariksi vuonna 2015 on nimitetty tanssiva kokki Liisa Ruuskanen.

Ruokakulttuurikeskus Ruukku ry valitsi Makumestari-tapahtumansa keulakuvaksi ruokateatteria tekevän Ruuskasen, koska kaikki arvonimeen oikeuttavat määreet sopivat häneen.

Makumestarin on pitänyt kunnostautua ruokamaailmassa valmistamalla herkullista ruokaa, jakamalla ruokaosaamistaan, tiedottamalla hyvästä ruuasta, maistelemalla makuja ennakkoluulottomasti sekä rakastamalla ja syömällä hyvin ruokaa.

– Tämä on ihan mahtavaa, olen onnellinen, Ruuskanen kommentoi valintaansa.

Ravintoa kaikille aisteille

Ruuskasen valinta Makumestariksi julkistettiin lauantaina Kuopion Kulttuuriareena 44:ssä. Tapahtumaan oli rakennettu myös aistirata, jossa niin lapset kuin aikuiset voivat tutustua ruoka-aineisiin kaikilla aisteillaan.

Ruuskanen on itsekin tuonut ruokatietoutta lapsille vuonna 2010 Makuasiaa!-esityksessä, jossa pyrittiin ohjaamaan lapsia ja perheitä oikean ravitsemuksen äärelle.

– Hienoa, että tämä on juuri lasten tapahtuma. Makuasiaa! -esityksessä tunsi olevansa oikealla ja tärkeällä asialla. Ihmisten viihdyttäminen on myös kivaa, hienoa ja tärkeää, mutta aina parempi, jos saa siihen vielä asiaakin mukaan, Ruuskanen sanoo.

Ruuskasen ja Tanssiteatteri Minimin yhteishanke Ihmisiä lautasella -teos oli puolestaan viime esityskaudella niin suosittu, että esityksiä jatketaan lokakuussa.

Intohimosta ammatiksi

Ruuskanen on Tanssiteatteri Minimin perustajajäseniä ja oli teatterin koreografi ja tanssija vuosina 1991–2006. "Eläköidyttyään"hän päätti tehdä intohimostaan ammatin ja valmistui vuonna 2007 ravintolakokiksi. Kahden intohimon yhdistämisestä syntyi ruokateatteri.

– Ruoka ja ruoanlaitto ovat olleet intohimoni ja vuosien kuluessa rakkaus syveni ja syveni. Ruoka ja ravintolat nousivat esiinsamaan aikaan esille entistä enemmän, ja Minimin jälkeen oli selvä juttu, mitä ryhdyn tekemään, Ruuskanen kertoo.

Ruoka ja teatteri sopivat Ruuskasen mukaan hyvin yhteen.

– Siinä tulee monenlaisia elämyksiä kaikille aisteille. Ruoasta voi ammentaa niin paljon, se on osa ihmisten arkea, siihen liittyy monenlaisia merkityksiä, sillä voi rakastaa, vihata ja lohduttaa, Ruuskanen pohtii.