Hyppää sisältöön

Omenapuu osaa itse päättää paljonko oksillaan kannattelee

Ensin pelättiin pölyttäjien puutetta, sitten iskivät kylmät ja tuuliset säät ja lopulta elokuussa saatiin kuiva hellejakso. Omenat kypsyvät tänä kesänä kahdesta kolmeen viikkoa myöhemmin verrattuna viime vuoteen.

Leivonmäellä Tommolan tilalla kasvaa lähes kaikkea: mansikkaa, pensasmarjaa ja hedelmäpuita. Luumujen ja omenien poimiminen aloitettiin muutamaa viikkoa myöhässä viime vuoteen verrattuna. Elokuun hellejaksoa seurannut sade on tilalla tervetullut.

– Pitkään oli kuivaa ja kasvustoista näkee, että ne ovat alkaneet jo kuivuudesta kärsimään, toteaa puutarhuri Simo Tommola puutarhansa keskellä.

Se on terve juttu, jos omenapuu itse säätelee satoaan.

Simo Tommola, puutarhuri

Tommolan tilan omenapuut ovat 10–15-vuotiaita ja lajikkeita löytyy yli 30. Muutamien lajikkeiden pölytys meni alkukesästä pieleen kylmän sään ja tuulisten päivien takia.

Omenattoman puun vieressä voi seistä olla toinen puu, joka on pullollaan omenia. Se, kuinka puunkukinta ajoittuu säiden suhteen, voi olla aivan päivästä kiinni. Syynä heikkoon omenasatoon voi olla epäonnistunut pölytys tai omenapuun oma päätös.

– Jos on tulossa liikaa satoa, omenapuu päättää itse karistaa osan pois. Se on terve juttu, jos omenapuu itse säätelee satoaan. Jäljelle jäävät omenat voivat kasvaa isommiksi, Tommola kertoo.

Viimeiset omenat hallalta turvaan

Kotipuutarhurien ei kannata Tommolan mielestä olla huolissaan heikosta omenasadosta tai liian pienistä omenoista.

– Kasvukautta on vielä jäljellä. Myöhäisimmät talvilajikkeet eivät välttämättä ehdi kypsymään, mutta ennen kuin kovimmat hallat tulevat, omenat kannattaa poimia ajoissa pois ja laittaa aittaan mataliin kerroksiin laatikoihin. Ne kypsyvät sitten omiaan aikojaan siellä, Tommola vinkkaa.

Omenarupi ilmenee omenassa halkeamina ja tummina laikkuina. Kuva: Matti Myller / Yle

Tänä kesänä on esiintynytpihlajanmarjakoita.

– Se on perhostoukka, joka kaivautuu omenan raakileen sisälle. Sen löytää haukkaamalla: jos omenassa on käytäviä, on omenassa ollut toukka, Tommola toteaa.

_Tommolan tilalla Leivonmäellä vieraili toimittaja Riikka Pennanen. _

.
.