Ex-kiekkovalmentaja Alpo Suhonen suomii Suomea: Tunkkaista ja sulkeutunutta

Jääkiekkovalmentaja Alpo Suhonen ruotii tiukasti suomalaista yhteiskuntaa ja Forssan kielteistä päätöstä turvapaikanhakijoiden hätämajoituksesta. "Maailma on niin pieni nykyään, ettei meillä ole varaa olla koko ajan puolustuskannalla. Erilaisuus, suvaitsevaisuus ja luovuus kulkevat käsi kädessä, myös talouselämässä", sanoo nykyään valmennuksen ohella filosofiaa opiskeleva Suhonen.

Kotimaa
Alpo Suhonen Hämeen vanhan linnan muureilla
Maarit Piri-Lahti / Yle

Jääkiekkovalmentaja, ex-pelaaja ja teatterijohtaja Alpo Suhonen on asunut kolme viime vuotta Wienissä. Usein hän kuitenkin käy kotonaan Forssassa, sillä emotionaaliset siteet lapsuuteen ja nuoruuteen sekä hiljaisuuteen ovat vahvat. Yhteensä parikymmentä vuotta ulkomailla asumista on tuonut perspektiiviä katsoa Suomen tämänhetkistä tilannetta.

– Viime vuosien aikana on avautumista tapahtunut. Silti Suomi on suljettu yhteiskunta, valitettavan suljettu maa. Ihmisten läheisyyden sietokyky on huono, Suhonen sanoo.

Itävallassa Wienissä, kun Suhonen menee maanalaiseen, hän kuulee 20–30:tä kieltä, näkee kaikkia uskontoja ja erilaista pukeutumista, kun ihmiset ovat jonossa keskenään. Sen näkemällä erilaisuuden hyväksyntä ja suvaitsevaisuus kasvavat, Suhonen uskoo.

– Se on myös kannustava maailmankuva: et ole puolustuskannalla koko ajan. Täällä puolustetaan yhä sellaista, mitä ei voi enää puolustaa. Maailma on niin pieni nykyään, ihmiset lähellä toisiaan. Nuoriso sen ymmärtää, mutta edelleen täällä rakenteet ovat suljettujen valtiorajojen maailman keskellä.

"Täällä aletaan heti puhua raiskauksista"

Alpo Suhosen puheessa erilaisuus, luovuus ja vuorovaikutus ovat kaiken lähtökohta, niin talouselämässä ja koulutuksessa kuin kulttuurissa ja urheilussakin. Filosofiaa nykyään intohimoisesti opiskeleva Suhonen pitää luovaa ajattelua ja kasvua ihmisenä tärkeimpänä voimavarana.

Kun Alpo Suhonen saapui tällä viikolla Suomeen, Forssa sanoi ei turvapaikanhakijoiden hätämajoitukselle.

– Se on tunkkaista, jotain täysin vieraantunutta ajatusmaailmaa. Onhan pakolaisuus Itävallassa ja muallakin Euroopassa ongelma. Meillä puhutaan vain muutamasta tuhannesta ja sellaisella käsitteistöllä, jota ei kehtaa edes toistaa ääneen. Itävallassa keskustellaan korkeammalla tasolla, mitä edellytyksiä on, miten hoidetaan ja onko meillä varaa, mutta täällä aletaan heti puhua rikollisuudesta ja raiskauksista.

Suljetun yhteiskunnan tunnusmerkkejä hän näkee myös kotiseutunsa kulttuurissa.

– On uskomatonta, miten Lounais-Hämeen kunnat saavat riidan aikaan vaikka mistä!

– Kaikki mitä voidaan tehdä yhdessä, pitäisi tehdä. Voi toki olla rajoja, mutta yhteistyössä syntynyt ydin poikii ja synnyttää synergiaa, uutta energiaa. Joo puhutaan, että meiltä viedään kaikki, mutta onhan se niin, että kun tässä viiden miljoonan ihmisen maassa on totuttu, että kaikilla on kaikkea, ei tuolla isossa maailmassa kukaan itke, että joka kylässä pitäisi olla terveyskeskus.

Motto: opi pelaamaan omalla mailallasi

Suhonen myöntää, että mitä ymmärretään ihmisenä olemisella, ei ole kovin suosittu aihe. Hänen esikuvansa on Lauri Rauhala, jolla on Suhosta kiinnostava lähestymistapa taiteeseen, kulttuurin ja urheiluun.

– Maailmassa monta filosofia miettii parhaillaan, ettei meillä ole enää muuta vaihtoehtoa kuin hoitaa yhdessä ilmastoa. Se on ihmisyyskysymys, moraalis-eettinen kysymys.

– Tehdäänkö yhteistyötä, vai olenko minä narsistinen ego siellä.

Alpo Suhosen motto on tällä hetkellä: opi pelaamaan omalla mailallasi. 9. syyskuuta Suhosella tulee 50 vuotta ensimmäisestä jääkiekon SM-sarjan pelistä.