1. yle.fi
  2. Uutiset

Näillä neuvoilla aloittelijakin pääsee alkuun – lue täsmävinkit sienimetsälle

Sienikausi on parhaillaan käynnissä. Nyt metsistä löytyy esimerkiksi runsaasti lampaankääpää, ja marttojen asiantuntija kannustaa myös sieniä vähemmän tuntevia lähtemään rohkeasti sienijahtiin.

luonto
Lampaankääpiä
Toni Pitkänen / Yle

Pohjois-Savon Marttojen erikoisneuvoja Heta Nykänen kannustaa kaikkia lähtemään nyt sienimetsälle.

Hänen mukaansa sienet ovat paikoin kärsineet kuivuudesta, mutta sateet muuttavat tilanteen nopeasti metsissä. Siksi hän ei lähde ennustamaan sienisadon runsautta.

Tällä hetkellä sienimetsästä löytyy muun muassa runsaasti lampaankääpää, haaparouskuja, yksittäisiä kanttarelleja ja isohaperoa.

– Sienet aina tuppaavat yllättämään meidät. Vaikka tilanne on paikoin aika huono, niin nyt kun sataa, niin siellä on ehkä nousemassa jotakin. Se on varma, ettei metsältä tyhjin korein tarvitse palata, vaan aina löytää särvintä leivälle, Nykänen lupaa.

Näillä Nykäsen antamilla aloittelijoiden sienivinkeillä pääsee jo pitkälle, joten eikun metsälle.

1. Ota mukaan sienet hyvin tunteva kaverisi

Jos sellaista ei ystäväpiiriin kuulu, niin ota mukaan pieni sieniopas tai tunnista sieni netin avulla. Aloita niin sanotuista helposti tunnistettavista, turvallisista lajeista, kuten kanttarelleista ja tateista.

– Aina pitää olla turvallinen olo sienten kanssa, Nykänen painottaa.

2. Maasto on hyvä tuntea

Mänty- kuusi- ja koivumetsissä kasvavat kullekin alueelle tyypilliset sienilajinsa. Kun kerran on löytänyt hyvän sieniapajan, sinne kannattaa suunnata toisenkin kerran, sienet ovat nimittäin paikkauskollisia.

– Sienimetsälle kannattaa lähteä kuivalla kelillä, Nykänen huomauttaa.

3. Mukaan otetaan sieniveitsi ja kori, ei muovipussia

– Minä en ollenkaan tykkää muovipusseista, sienistä tulee sylttyä ja ne roskaantuvat, Nykänen kommentoi.

Korin pohjalle laitetaan paperi tai pahvi.

On hyvä ottaa mukaan myös pieni rasia, jos haluaa kotona tarkistaa lajin, jonka tunnistus on jäänyt epävarmaksi. Sienet poimitaan kokonaisina tunnistusta varten.

Sienet puhdistetaan jo metsässä eli huonot kohdat ja roskat poistetaan. Saman lajin sienet laitetaan koriin vierekkäin. Kori suojataan, etteivät sienet roskaannu.

4. Sienet käyvät aivan kaikkeen

Onnistuneen sieniretken jälkeen on herkkuhetken aika. Sienet maistuvat vaikkapa paistettuina esimerkiksi voin, suolan ja sipulin kera, niitä voi lisätä salaattiin, niistä voi tehdä keittoa, niitä voi käyttää leivonnassa ja ne voidaan tarjota kalan, lihan tai kasvisten kera.

– Vain mielikuvitus on rajana, Nykänen hehkuttaa.

Harjoittelun sienimetsälle lähtöä varten voi aloittaa tunnistamalla marttojen keräämiä sieniä Yle Savon Facebook-sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi