Supersankarireaktio perustuu biologiaan – "Se liittyy elämän ja lajinkin säilymiseen"

Hätätilanteessa ihminen toimii toisinaan äärimmäisen rohkeasti, pelastaa lapsen palavasta talosta tai hyppää jäiseen veteen auttamaan veden varaan joutunutta. Kyseessä on perusbiologiaan liittyvä reaktio.

Kotimaa
Mies sammuttaa liekkejä palosammuttimella
Ihmisen reaktio hätätilanteessa liittyy perusbiologiaa. Arkistokuva paloharjoituksesta.Eino Telkinen / Yle

Toiset ihmiset venyvät äärimmilleen hätätilanteissa, toiset puolestaan jäävät paikoilleen kykenemättä tekemään mitään. Vaativan erityistason traumapsykoterapeutti ja psykologian tohtori Eija Palosaari kertoo, että reaktio liittyy perusbiologiaan.

– Arkikielessä puhumme shokista. Tämä kyky on meillä kaikilla, ja se liittyy elämän ja lajinkin säilymiseen. Hätätilanteessa useimpien ihmisten tunteet siirtyvät syrjään ja ihminen toimii automaatiolla.

Palosaari on kysellyt suuronnettomuuksiin joutuneilta, mitä he ovat tilanteessa ajatelleet. Pääsääntöisesti vastauksena on ollut "ei yhtään mitään". Tunteet, kuten pelko ja ahdistus, ovat kyllä olemassa, mutta ne siirtyvät väliaikaisesti syrjään.

– Haittana tässä sinänsä terveessä reaktiossa on se, että poikkeuksellisen rohkea toiminta mielletään joskus luonteenpiirteeksi. Kun tunteet luonnollisesti myöhemmin nousevat pintaan, ihminen saattaakin huolestua.

Tilanteen ja omien voimien suhde

Lähes ihmetekoja tekevien ihmisten lisäksi on heitä, jotka eivät kykene toimimaan hätätilanteessa. Tähän vaikuttaa ihmisen luontaiseen puolustautumiseen liittyvien reaktioiden hierarkisuus.

– Hätätilanteessa ihminen käy salamannopeasti läpi tilanteen ja omien voimien välisen suhteen selvittääkseen, kuinka vaaralliseksi hän tilanteen kokee. Jos sosiaalinen kanssakäyminen, taistelu tai pako eivät toimi, ihminen jähmettyy tai antautuu, Eija Palosaari kertoo.

Kuinka moni meistä esimerkiksi hotellissa majoittuessaan katsoo poistumistiet hätätilanteen varalta?

Eija Palosaari

Henkilöhistoria vaikuttaa siihen, meneekö ihminen jähmettyneeseen tilaan. Jos henkilö on kokenut aiemmin vaaratilanteita, jossa hänellä ei ollut mahdollisuutta puolustautua, hän saattaa menettää toimintakykynsä nopeammin.

Hätätilanteessa reagoimista voi harjoitella erilaisilla tieto- ja taitoharjoituksilla.

– Kouluissa esimerkiksi harjoitellaan palotilanteessa toimimista fyysisesti poistumalla rakennuksesta. Jos oikea tulipalo syttyy, ihmisten toiminta on tehokkaampaa, koska asiaa on harjoiteltu, Palosaari mainitsee.

– Kuinka moni meistä esimerkiksi hotellissa majoittuessaan katsoo poistumistiet hätätilanteen varalta, Palosaari heittää kysymyksen.