Joensuussa pidätetty oppositiojohtaja odottaa virallista luovutuspyyntöä Venäjälle – Popov ei kuitenkaan usko luovutukseen

Karjalan tasavallan oppositiojohtaja, liikemies Vasili Popov arvelee myös, että hänen pidätyksellään voi olla yhteyttä eilen uutisoituun Maksim Senahin tapaukseen. Pääministeri Juha Sipilä sanoo, ettei hänellä ole tietoa näiden kahden tapauksen yhteydestä.

Kotimaa
Karjalan tasavallan oppositiojohtaja Vasili Popov.
Karjalan tasavallan oppositiojohtaja Vasili Popov.Yle

Vasili Popov kiistää edelleen tehneensä mitään rikoksia, ja olevansa täysin poliittisen ajojahdin kohde. Ilta-Sanomat kertoi aamulla, että poliisit hakivat Popovin torstaina hänen asunnoltaan Joensuussa. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus vapautti Popovin istunnon jälkeen perjantaina ja asetti hänet matkustuskieltoon.

– Nyt on kulunut kuukausi siitä, kun minuun kohdistuvista epäilyistä on ilmoitettu Interpoliin. Tämä on nyt kulkenut suomalaisen viranomaiskoneiston läpi, Popov pohtii pidätyksen ajankohtaa.

Hän näkee kuitenkin mahdollisen yhteyden myös venläisen Maksim Senahin säilöönottoon, jonka oikeusministeriö vahvisti eilen.

– Venäjän ulkoministeriö protestoi tätä vastaan. On täysin mahdollista, että suomalaiset päättivät pidättää minut näyttääkseen, ettei tällä edellisellä pidätyksellä ole poliittista pohjaa.

– On täysin mahdollista, että Venäjän oikeusministeriö samalla sanoi, että teillä on sellainen Popov, jota ette pidätä, ja sitten teillä on Senah, jonka te pidätitte. Ja tämän takia suomalaiset reagoivat, Popov pohtii.

Suomessa ministerit eivät juuri halua Popovin tapausta tässä vaiheessa kommentoida. Ulkoministeri Timo Soini (ps.) ilmoitti, että näitä asioita hoitaa oikeusministeriö. Oikeusministeriössä puolestaan kommentointivastuu siirrettiin virkamiehille. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi asiasta kysyttäessä, ettei hänellä ole tietoa näiden esillä olleiden tapausten keskinäisestä yhteydestä.

Popov ei usko, että häntä luovutetaan Venäjälle

Popov uskoo, että virallinen luovutuspyyntö Venäjälle on tulossa.

– Luulen, että sellainen pyyntö tulee. Muutenhan se tarkoittaisi sitä, että Venäjän viranomaiset myöntäisivät epäilysten olevan tekaistuja. Mutta koska Venäjä ei pysty näyttämään todisteita rikoksista, Suomi ei minua luovuta, Popov sanoo.

Popov oli suunnitellut matkustavansa työn takia muihin Euroopan maihin, mutta matkustuskiellon takia se ei ole nyt mahdollista. Hän vaikuttaa kuitenkin rauhalliselta ja kiittelee suomalaisten poliisien käytöstä.

– Tilanne on nyt sillä tavalla hassu, että passi on otettu pois minulta täällä ja vaimoltani Venäjällä. Onneksi internetin ja Skypen avulla voimme olla yhteydessä. Lapset ovat välillä Venäjällä ja välillä Suomessa, Popov kertoo.