1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yleisöstä orkesterin eteen kapellimestariksi – kaupungin pyynnöstä

20-vuotiaan Ville Salanderin haave toteutui, kun hänet pyydettiin katsomosta Sinfonia Lahden kapellimestariksi. Lahti toteuttaa tänä vuonna yhdentoista kaupunkilaisen toiveet, Salander oli heistä ensimmäinen.

Kotimaan uutiset
Ville Salander eläytyy musiikkiin johtaessaan Sinfonia Lahtea
Markku Lähdetluoma / Yle

Lahden kaupunki on päättänyt toteuttaa 11 kaupunkilaisen toiveet tänä vuonna. Tempauksella juhlistetaan 110-vuotiasta Lahtea. Ensimmäisenä vuoroon pääsi Sinfonia Lahtea fanittava 20-vuotias Ville Salander, jolla on Downin syndrooma.

Salander käy orkesterin konserteissa kymmenisen kertaa vuodessa ja eläytyy musiikkiin niin vahvasti, että johtaa soittajia kapellimestarin vanavedessä katsomosta.

Kaupungilta pyydettiin Salanderia orkesterin eteen johtamaan harjoituksia vartiksi, ja niin hän otti töistä vapaata päästäkseen harjoituksiin.

Villelle musiikki on aina ollut ehdoton juttu. Ville vaikka asuisi täällä, jos se olisi mahdollista.

Pirjo Meronen

– Tämä oli unelmien täyttymys. Villelle musiikki on aina ollut ehdoton juttu, etenkin isot orkesterit. Ville vaikka asuisi täällä, jos se olisi mahdollista, sanoo äiti Pirjo Meronen.

Nuori Salander ei itse kommunikoi puhumalla. Yhteinen sävel orkesterin kanssa löytyi Sinfonia Lahden ylikapellimestari Okko Kamun lahjoittamalla tahtipuikolla.

Ville Salander johtaa Sinfonia Lahden harjoituksia Sibeliustalossa
Anna Näveri / Yle

Myös Sinfonia Lahden konserttimestari Maaria Leinolle Salander on tuttu kasvo katsomosta.

– Ville on ihastuttava persoona ja häntä näkee täällä usein, omalla vakituisella paikallaan, neljännellä rivillä katsomossa.

Kappaleeksi valikoitiin Salanderin suosikkisäveltäjän Sibeliuksen Finlandia.