Kannabis on rynninyt viinan rinnalle opiskelijapiireissä – osa luopunut alkoholista kokonaan

Kaikki parikymmentä haastattelemaamme korkeakouluopiskelijaa joko tunsivat kannabiksen käyttäjiä tai käyttävät päihdettä itse. Asenteet kannabista kohtaan näyttävät muuttuneen entistä myönteisemmiksi.

ilmiöt
Kannabissätkää kääritään.
Yle

– Tunnen ihmisiä, jotka käyttävät kannabista päivittäin samalla tavalla kuin tupakkaa, lappeenrantalainen naisopiskelija kertoo.

Opiskelijapiireissä päihdyttävien aineiden käyttö on yleistä. Railakkaassa bailauskulttuurissa sitä jopa edellytetään ainakin asennetasolla. 2000-luvulla opiskelijat ovat yhä enemmän alkaneet käyttää kannabista alkoholin rinnalla tai sen sijaan.

Asenteet kannabista kohtaan ovat monen opiskelijan mielestä myönteisemmät kuin ennen. Myös alle parikymppisten suhtautuminen kannabikseen on sallivampaa kuin ennen.

Haastattelemamme parikymmentä korkeakouluopiskelijaa tunsivat kaikki jonkun, joka käyttää kannabista tai ovat itse satunnaisia käyttäjiä.

Jotkut kaverini ovat kokeilleet, enkä pidä sitä hirveän pahana.

Miesopiskelija

– Nykyään asenteet on myönteisemmät kuin aikaisemmin, ja jenkeissäkin se sallittiin joissakin osavaltioissa. Siellä rikollisuus väheni ja samalla tuli lisää verotuloja. Näiden uutisten myötä asennoituminen on varmasti paljon myönteisempää. Jotkut kaverini ovat kokeilleet, enkä pidä sitä hirveän pahana, toteaa parikymppinen miesopiskelija.

– Muutama tuttuni ei käytä viikonloppuisin lainkaan alkoholia, vain kannabista. Sillä tavallaan korvataan alkoholi, toinen naisopiskelija kuvailee.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuoden 2012 korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan kaikista opiskelijoista 19 prosenttia oli käyttänyt jotakin huumetta, lääkkeitä tai sekaisin alkoholia ja lääkkeitä päihtymistarkoituksessa.

Yleisin käytetty huumausaine oli kannabis, jota ilmoitti kokeilleensa tai käyttäneensä 24 prosenttia miehistä ja 15,7 prosenttia naisista.

"En ymmärrä miksi sitä pitää käyttää"

Vaikka lappeenrantalaiset opiskelijat tuntevat paljon kannabiksen käyttäjiä, opiskelijoiden oma suhtautuminen huumausaineeseen voi olla edelleen ristiriitainen tai jopa kielteinen.

Asenteet ovat huomattavasti myönteisemmät kuin ennen.

Naisopiskelija

– Osa suvaitsee ja osa ei. Osa käyttää ja osa ei halua olla missään tekemisissä huumeiden kanssa. Olen kaveripiirissä törmännyt kannabikseen. Oma suhtautumiseni on kaksijakoinen, vaikka olen itsekin kokeillut kannabista. Vieläkin toisinaan tulee käytettyä, miesopiskelija kertoo.

– Kannabis on monen mielestä hyväksyttävää niin kauan, kun se ei haittaa muita ihmisiä. Oma asenteeni on tiukempi. En ymmärrä miksi sitä pitää käyttää. Tiedän ihmisiä, jotka kuitenkin käyttävät kannabista viihdetarkoituksissa, opiskelijanainen kommentoi.

– Asenteet ovat huomattavasti myönteisemmät kuin ennen. Vanhemmat ihmiset eivät ehkä pidä sitä vielä myönteisenä. Vaikka se ei enää ole sellainen "tabu", niin kyllä siitä käytöstä ollaan aika hiljaa. Oma suhtaustumiseni on neutraali, opiskelijahaalareihin sonnustautunut nainen toteaa.