Jugurttipurkista muovipalloiksi – muovin keräys kotitalouksista alkaa vuodenvaihteessa

Muovin keräys kotitalouksista alkaa vuodenvaihteessa. Suomeen tulee muoville 500 keräyspistettä. Kenenkään ei ole pakko kierrättää mitään, vaan muovitkin voi edelleen laittaa sekajätteeseen. Ekokemin kierrätysmuovituotteiden tuotepäällikkö Mikko Koivuniemi kuitenkin uskoo, että suomalaiset haluavat muovit kiertoon.

Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Tuottajavastuu laajenee ensi vuoden alussa muovipakkauksiin. Suomessa tuotetaan vuosittain noin 120 000 tonnia muovipakkauksia. Tästä on ensivaiheessa tarkoitus saada kierrätykseen 16 000 tonnia, viiden vuoden päästä 22 000 tonnia. Euroopan Unionissa valmistellaan uusia tavoitteita, joten keräystavoitteet voivat tiukentua tulevaisuudessa.

Jo nyt muovijätettä kerätään yrityksistä. Kotitalouksia varten keräyspisteitä tulee yli 10 000 asukkaan taajamiin. Niitä ei kustanneta verovaroin, vaan yritysmaailman voimin, huomauttaa Ekokemin kierrätysmuovituotteiden tuotepäällikkö Mikko Koivuniemi.

Tavalliselle kansalaiselle muovinkierrätys on mahdollisuus, ei pakko.

– Yhdellekään kuluttajalle kierrättäminen ei ole pakollista. Se ei ole mikään velvoite, vaan täysin vapaaehtoista, sanoo Koivuniemi.

– Muovin keräystä kotitalouksista on kokeiltu Tampereella (siirryt toiseen palveluun) ja Kuopiossa (siirryt toiseen palveluun). Nämä kokeilut ovat osoittaneet, että suomalaisilla on aito halu tuoda muovipakkaukset kierrätykseen.

Jugurttipurkista pieniksi muovipalloiksi

Ekokem (siirryt toiseen palveluun) rakentaa parhaillaan Riihimäelle muovijalostamoa, jossa keräysmuovi lajitellaan, pilkotaan ja pestään. Tämän jälkeen keräysmuovi granuloidaan eli siitä tehdään pieniä muovipalloja, jotka toimitetaan muoviteollisuuden raaka-aineeksi. Hyvälaatuisella kierrätysmuovilla riittää kysyntää, kertoo Koivuniemi.

Kuluttajan kannalta muovin kierrätystä ei ole haluttu tehdä liian hankalaksi.

– Tässä ajatellaan myös kuluttajien mukavuutta. Kierrätystä ei tarvitse tehdä hampaat irvessä, vaan niin, että se on osa normaalia elämää. Esimerkiksi jugurttipurkkeja ei tarvitse tiskata.

– Yleensä riittää nopea huuhtelu sen verran, ettei se ala keräysastiassa haista. Itse aion laittaa likaiset marinoidun lihan pakkausten repäisykannet huoletta sekajätteeseen, koska sen mukana ne hyödynnetään energiaksi, vihjaa Ekokemin kierrätysmuovituotteiden tuotepäällikkö Mikko Koivuniemi.

– Energianakin muovi on hyvä aine, sillä sitä syntyy öljynjalostuksen sivutuotteista. Noin neljä prosenttia öljystä päätyy muoveihin.