Lentokoneita ja pelastusveneitä lauantaina Perämeren pohjukassa

Vapaaehtoiset harjoittelevat öljyntorjuntaa viikonvaihteessa Perämeren pohjukassa. Varsinainen operaatiopäivä on lauantai, jolloin liikkeellä on neljä lentokonetta ja kolme pelastusvenettä.

pelastusveneet (pelastusvälineet, veneet)
Öljyntorjunta-alus kerää öljyä.
Tapio Termonen / Yle

Vapaaehtoiset näyttävät viikonvaihteessa osaamistaan viranomaisille. Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen ilma- ja meripuolustuspiirit järjestävät yhdessä Suomen Lentopelastusseuran kanssa suurharjoituksen koskien öljyonnettomuutta merellä. Mukana ovat myös Kemin ja Tornion meripelastusseurat ja vapaaehtoinen pelastuspalvelu.

– Haluamme näyttää viranomaisille, kuinka meitä voi käyttää onnettomuustilanteessa hyväksi. Viranomaiset ovat harjoituksessa tarkkailemassa, kertoo harjoituksen johtaja Heikki Väänänen.

Vastaavia harjoituksia on järjestetty kuudesti aiemmin, mutta ennen niissä on ollut pääpaino henkilöön kohdistuvassa etsinnässä tai palovalvonnassa. Nyt ollaan siis ensimmäistä kertaa harjoittelemassa öljyntorjuntaa.

Kelistä tulossa haastava

Perjantai-iltapäivänä ilma oli tuulista, pilvistä ja vettä satoi. Perjantain keliolosuhteissa harjoitus olisi voitu toteuttaa. Lauantain osalta lopullinen päätös tehdään puolilta päivin.

– Emme tietenkään halua ottaa minkäänlaisia riskejä.

Jos liikkeelle päästään, niin merellä on liikkeellä neljä lentokonetta ja kolme vesialusta. Alueen asukkaita toiminta ei häiritse.

– Tavallista vilkkaampaa lentotoimintaa, mutta se ei aiheuta yleisölle häiriötä, koska se tapahtuu Röyttän ja Kemin edustan merialueilla, Väänänen sanoo.