”Aina ei voi itse valita, kun ei ole Ronaldo” – Eero Markkanen tähyää eurokentille

JJK:n kasvatti, jalkapalloilija Eero Markkanen on saanut tarjouksia useista jalkapalloseuroista. Markkanen vapautui pelaajamarkkinoille viime viikolla, kun Real Madrid ilmoitti purkaneensa Markkasen sopimuksen. Markkanen ehti pelata espanjalais-seuran kakkosjoukkueessa Castillassa neljän vuoden sopimuksesta vain vuoden. Nyt 197-senttinen hyökkääjä tähyää takaisin eurokentille.

urheilu
Eero Markkasella on useita vaihtoehtoja jalkapallouran jatkoksi.
Video: Jalkapalloilija Eero Markkanen on nyt vapaa mies. Real Madrid purki sopimuksen elokuussa. Mikko Maasola tenttaa mihin Markkanen aikoo suunnata Madridin vuoden jälkeen.

– Tässä on ollut kiinnostusta muutamilta seuroilta, katsotaan nyt jos saataisiin se maaliin tässä. Tällä hetkellä on tavoitteena jatkaa ulkomailla. Unelmapaikka on tietysti pelata jossain näistä Euroopan isoista pääsarjoista. Vaihtoehtoja on, katsotaan nyt, kun siirtoikkuna on vielä auki, että mihinkä sitä nyt sitten lähtee. Varmasti palaan kotimaahankin jossain vaiheessa, pohtii Markkanen.

Aina ei voi itse valita, kun ei ole Ronaldo kuitenkaan.

Eero Markkanen

Jalkapalloilijoiden seurasopimukset ovat monimutkaisia prosesseja. Markkanen myöntää, että omassa vallassa on lähinnä päättää lähteekö jonnekin vai ei.

– Välillä joutuu vähän tekemään kompromisseja. Aina ei voi itse valita, kun ei ole Ronaldo kuitenkaan, sanailee Markkanen.

Ensimmäiset miesten ottelut Markkanen pelasi Kakkosessa kaudella 2010 JJK:n farmijoukkueessa FC Blackbirdissä. Seuraavalla kaudella hän suoritti varusmiespalveluksen ja siirtyi Kakkosliigassa Vihtavuoren Pamaukseen.

Veikkausliigaan 2012

Kaudesta 2012 alkaen Markkanen on pelannut Kakkosessa Warkauden Jalkapalloklubissa sekä pääsarjassa Veikkausliigassa JJK:ssa ja HJK:ssa.

Ensikaudella Veikkausliigassa 2012 Markkanen laukoi seitsemän maalia ja pääsi pelaamaan JJK:n kanssa myös Eurooppa-liigan karsintoja. 2013 kausi Markkasella meni mönkään loukkaantumisen takia.

Joulukuussa 2013 Markkanen solmi ruotsalaisen AIK:n kanssa kolmivuotisen sopimuksen. Ruotsista Markkanen siirtyi jo kesällä 2014 espanjalaisen Real Madridin kakkosjoukkueeseen Castillaan, joka pelasi Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Lehtitietojen mukaan Real Madrid maksoi AIK:lle 2,2 miljoonan euron siirtokorvauksen.

Real Madridin pesti päättyi yllättäin

Markkanen nimettiin myös Real Madridin edustusjoukkueen A-pelaajalistalle, mutta debyytti edustusjoukkueessa jäi vielä tekemättä. Castillassa Markkanen kärsi vatsalihasvaivoista eikä pelannut tammikuun jälkeen.

Eero Markkanen kuittasi espanjalaismedian lihomisuutiset räväkällä kuvamuokkauksella.
Eero Markkanen kuittasi espanjalaismedian lihomisuutiset räväkällä kuvamuokkauksella.Eero Markkasen Twitter-tili

Real Madrid purki yksipuolisesti Markkasen sopimuksen kesken nelivuotisen kauden elokuussa 2015. Purku tuli Markkaselle itselleen yllätyksenä.

Espanjalaissivusto tiesi kertoa, että Eero olisi kesälomalla hankkinut 18 kiloa ylipainoa.

– Lähinnä ruvettiin kavereiden kanssa miettimään, että mitenkähän se olisi mahdollista kuukauden aikana lihoa 18 kiloa. Päädyttiin siihen, että ei se voi olla mahdollista, hymähtää Markkanen.

Twitterissä Eero Markkasella on yli 15.000 seuraajaa. Omissa Twitter-päivityksissä Eero viljelee itseironiaa. Espanjalaissivuston uutisen jälkeen Markkanen latasi Twitteriin muokatun kuvan, jossa hänen pää oli päärynän mallinen. Markkanen myöntää, että ammattilaisena ja esikuvana sosiaalisen median päivityksiä joutuu hieman miettimään.

– Usein ihmiset provosoituu asioista, mutta täytyy itse pitää pää kylmänä.

Koripallo ei napannut

Eeron isä Pekka on ansioitunut koripalloilija, samoin äiti Riikka ja veljet Lauri ja Miikka. Perheessä alle kaksimetrisiä ovat Eero ja äiti-Riikka. Eerolla koripallon valinta omaksi lajiksi ei ollut lähelläkään.

–Kahdet koripalloharjoutuksen kävin 10-11 –vuotiaana. Se jäi sitten siihen. Jyväskylässä ei ollut silloin minun ikäisten porukkaa ja piti käydä Säynätsalossa. Se oli vähän kaukana, kun pelasin jalkapalloa samalla.

Opiskelu ei ollutkaan minun juttu.

Eero Markkanen

Markkasen jalkapalloilijan ura on edennyt nopeaa tahtia. 2011 mies pelasi Vihtavuoren pamauksessa ja kolme vuotta myöhemmin seurana oli jo Real Madrid.

– Vihtavuoren Pamauksen aikana sitä ei ollut vielä oikein urheilija, sitä pelasi vaan siinä sivussa, aloitin ammattikorkeakoulun, mutta opiskelu ei ollutkaan minun juttu, miettii Markkanen.

Ura pamahti vauhtiin Vihtavuoresta

Ensimmäisenä kehitysaskeleena Markkanen pitää pääsyä Vihtavuoresta JJK:n mukaan treenaamaan ja pääsyä Varkaudessa pelaamaan muiden JJK-junnujen kanssa.

Tosi iso askel tuli, kun siirryin Ruotsiin.

Eero Markkanen

– Se oli ensimmäinen iso kehitysaskel. Sitten tietysti koko JJK-aika ja HJK-laina – mentiin koko ajan vähän eteenpäin. Tosi iso askel tuli, kun siirryin Ruotsiin, summaa Markkanen vaiheitaan.

Suomen jalkapallon tasosta Eero Markkanen ei ole huolissaan, sillä jalkapallomaajoukkueelta on lupa odottaa hyviäkin tuloksia.

– Siellä on hyviä pelaajia tosi paljon ja he pystyvät taistelemaan ketä tahansa vastaan. Niin kuin nähtiin jo Espanjaa vastaan ottelussa. En tiedä mikä meni vikaan karsinnoissa. Kaikki vaan oikeastaan alisuorittivat, pohtii Markkanen.

Eero Markkasta haastattelivat Mikko Maasola ja Pauliina Tolvanen.