Tätä on Sari Essayah: Äänikuningatar, helluntailainen evankelista

Urheilumenestyksestään tunnettu Sari Essayah on profiloinut itseään talous- ja EU-asiantuntijana.

politiikka
Sari Essayah.
Sari Essayah voitti kävelyn 10km:n maailmanmestaruuden vuonna 1993

– Yhtäkkiä tajusin, että olen johdossa, ja aika reippaasti. Siinä ei ollut enää muuta mahdollisuutta kuin lähteä painamaan täysillä ja katsoa jos vauhti riittää loppuun asti.

26-vuotiaalla Sari Essayahilla olivat urheilufraasit tehokäytössä, kun hän nappasi Yleisurheilun MM-kisoissa Stuttgartissa vuonna 1993 kävelyn 10 kilometrin maailmanmestaruuden. Juontaja Kari Mänty hehkutti, että Essayah avasi kisat tavalla, joka ei jättänyt mitään arvailujen varaan.

Arvailut olivat vähissä myös perjantaina, sillä Essayahin valinta kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi oli jo etukäteen niin varma, että toinen ehdokas, kansanedustaja Sari Tanus vetäytyi lopulta kisasta ennen äänestystä.

48-vuotiaan Essayahin nimi on vilahdellut kristillisten puheenjohtajaveikkauksissa jo yli vuosikymmenen ajan.

Paine kasvoi yhä, kun viime vuoden eurovaaleissa Essayah oli yksi ääniharavista, ja vaikka kevään eduskuntavaalit menivät kristillisiltä penkin alle, ilopilkku oli juuri Essayah, joka teki paluun eduskuntaan Savo-Karjalan äänikuningattarena.

Eduskuntapaikkaansa Essayah oli pohjustanut jo vuonna 2012 hankkimalla näkyvyttä presidentivaaleissa, joista tosin tuli jumbosija.

Torjui ylimääräisen puoluekokouksen

Eduskuntaan Essayah pääsi ensimmäistä kertaa vuonna 2003, mutta putosi seuraavissa vaaleissa. Eduskuntaryhmän puheenjohtajana toimineelle Essayahille aukesi kuitenkin pian paikka kristillisdemokraattien puoluesihteeriksi, kun edeltäjä lähti kesken kauden syyttäen tuen puutetta.

Kristilliset onnistuivat pelaamaan korttinsa oikein myös silloin, kun Essayah pääsi Timo Soinin (ps.) vanavedessä vuonna 2009 europarlamenttiin. Viime vuonna tie Brysselin koneeseen nousi ilman vaaliliittoa kuitenkin pystyyn, Essayahin äänisaaliista huolimatta.

Mepin paikan mentyä Essayah tipahti jälleen tyhjän päälle, ja hätäisimmät puuhasivat puolueessa jo puheenjohtaja Päivi Räsäsen syrjäyttämistä ennenaikaisessa puoluekokouksessa, jossa valtikka olisi luovutettu Essayahille, mutta suunnitelma ei hänelle kelvannut.

Essayah on perustellut, että ylimääräinen puoluekokous olisi repinyt puoluetta, vaikka lopputulos olisi ollut mikä tahansa.

Isättömyys tikun nokassa

Essayah on ihmetellyt sitä, että hänen isättömyytensä nousi presidentivaalien alla pohdinnan aiheeksi julkisuudessa. Hän tilitti aiheesta Kodin Kuvalehden jutussa vuonna 2012. (siirryt toiseen palveluun)

Suomalainen äiti ja marokkolainen isä erosivat ennen kuin Essayah oli täyttynyt vuoden, eikä isää sen jälkeen näkynyt vuosikymmeniin.

Entinen huippu-urheilija Essayah on saanut kuitenkin paistatella julkisuudessa rauhassa, sillä siinä missä hänen edeltäjänsä Päivi Räsäsen sanomisista on noussut meteli jos toinenkin, Essayah-kohuja saa hakea kuin yksityiskohtia hänen vaalirahoitusilmoituksistaan.

Essayah on kotoisin Pohjois-Savosta, Lapilahdelta, ja tulee helluntailaisen herätysliikkeen sisältä.

Syvästi uskonnollinen Essayah opiskeli urheilu-uransa loputtua evankelistaksi helluntailiikkeen opistossa.

Essayah suhtautuu aborttiin ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin tiukan kielteisesti. Hän on myös helluntailaisten tapaan vankkumaton Israelin ystävä.

Tulistui helposti

Helluntailaisuudesta tuli sata vuotta sitten köyhän kansan ja työväen herätysliike, mutta Essayahin sijoittumista poliittiselle kartalle siitä tuskin voi päätellä.

Kauppatieteen maisteri Essayah on profiloinut itseään talous- ja EU-asiantuntijana. Viime eduskuntavaaleissa hän vaati valtion velkaantumista kuriin ja julkisen talouden tehostamista.

Essayah mainosti myös pyrkimystään "sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen, perheiden ja peruspalvelujen tukemiseen ja työllistämisedellytysten parantamiseen".

Opiskeluaikaisen urheilu-uransa ja valtakunnanpolitiikkaan lähtönsä välillä hän työskenteli vuosituhannen vaihteen kieppeillä business controllerina ja tilintarkastajana.

Essayahia on kuvattu tunnolliseksi ja työteliääksi.

Hän on myöntänyt olleensa helposti tulistuva, nimittäin lapsena.

Essayah on ollut vuodesta 1991 naimisissa erityislastenkodin ohjaajan ja entisen triathlonistin Robert Knappin kanssa. Heillä on kaksi tytärtä.