Ilveksen metsästyksen poikkeusluvat haettavissa – Keski-Suomen kannan kasvu hidastunut

Ilveksen metsästykseen voi nyt hakea poikkeuslupaa. Poikkeuslupia voidaan myöntää vain vahvan ilveskannan alueille, jotka määrittyvät Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion perusteella. Keski-Suomessa ilveskannan kasvu on voimakkaasti hidastunut 2000-luvun alkuun verrattuna. Maakunnassa on arviolta 215-230 ilvestä.

luonto
Ilves Ranuan eläinpuistossa. Viime vuonna (2012) Suomen ilveskannaksi arvioitiin noin 2430–2630 yksilöä.
Seppo Nykänen

Ilveksen kannan hoidollinen metsästys alkaa joulukuun alussa ja metsästyslupaa on haettava Suomen riistakeskuksesta syyskuun 25. päivään mennessä.

Samoille alueille ei myönnetä päällekkäisiä lupia. Suomen riistakeskus suosittaa ennen hakemuksen jättämistä olemaan yhteydessä aluetoimistoon, josta voidaan kertoa senhetkinen hakemustilanne.

Ilvesten poikkeuslupia haetaan ensisijaisesti sähköisesti osoitteessa luvat.riista.fi. Tunnistaminen tehdään Oma riista -tunnuksilla tai pankkitunnuksilla. Sähköisessä palvelussa luvanhakija saa käyttöönsä oman sivun, jossa voi hakemuksen jättämisen lisäksi pitää arkistoa haetuista luvista sekä niihin annetuista päätöksistä. Palvelulla halutaan helpottaa ja nopeuttaa lupahakuja.

Sähköisen asioinnin rinnalla on edelleen mahdollista jättää hakemus sähköpostitse tai kirjepostitse Suomen riistakeskuksen lupahallintokirjaamoon.

Poikkeuslupapäätökset pyritään tekemään 23. lokakuuta mennessä, jotta ne ovat lainvoimaisia ennen ilvesjahdin alkua. Ilveksen metsästys poronhoitoalueen ulkopuolella alkaa 1. joulukuuta ja päättyy 29. helmikuuta.