Poliisilaitoksella pientä ruuhkaa aselupahakemisessa

Sorsastuskauden alkaminen viime viikolla on lisännyt aselupahakemusten määrää Sisä-Suomen poliisilaitoksella. Ampuma-aseiden hankkimis- ja hallussapitolupia haetaan eniten elo- ja syyskuussa. Komisario Tuomo Korhosen mukaan hakemusten käsittely ei ole vielä kuitenkaan pahasti ruuhkautunut.

luonto
Avattu haulikko patruunat piipussa
Jarkko Heikkinen / Yle

–Lupaneuvontapuhelimesta on kyselty paljon, että mitä papereita pitää olla mukana. Perustelulomake tulostetaan poliisin nettisivuilta ja samalla asiakkaan kannattaa itse varata palveluaika hakemuksen jättämiseen. Listan tarvittavista liitteistä voi lukaista poliisin nettisivuilta, Korhonen neuvoo.

– Tällä hetkellä palveluajan saa noin kahden viikon päähän Jämsän, Keuruun ja Jyväskylän poliisiasemille. Pohjoisemmissa toimipisteissä onkin sitten selkeästi pidemmät jonot, kertoo Korhonen.

Aselupa-asioissa täytyy asioida oman kotipaikan poliisilaitoksella. Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella voi valita minkä tahansa lupapalvelun toimipisteen.

Hakemus perusteltava kirjallisesti

Aselupahakemus tulee perustella kirjallisesti. Perustelulomake täytetään ja tulostetaan poliisin verkkosivuilta etukäteen. Poliisin virkailija kysyy asetyypin, toimintatavan sekä kaliiperin suullisesti. Varsinainen hakemus täytetään poliisin virkailijan toimesta, mutta hakijalla tulee olla liiteasiakirjat mukana.

Soveltuvuustesti vaaditaan kaikilta hakijoilta. Soveltuvuustestiä ei tarvitse suorittaa, jos luvanhakijan henkilökohtainen sopivuus on tullut selvitetyksi lääkärin tai psykologin antamalla todistuksella, joka ei ole kuutta kuukautta vanhempi tai hakija on suorittanut soveltuvuustestin viimeisen kolmen vuoden aikana.

Ensikertalainen haastatellaan

Jos hakijalla ei ole aiempia aselupia, hänet kutsutaan haastatteluun. Haastattelussa selvitetään mm. aseen käyttötarkoitusta, aseiden säilyttämistä sekä hakijan henkilökohtaista sopivuutta.

Hallussapitolupaa hakevan henkilökohtainen sopivuus on selvitettävä huolellisesti.

Tuomo Korhonen

– Yleensä metsästysharrastajat ovat fiksuja, luonnonläheisiä ihmisiä, mutta ampuma-aselaki edellyttää, että aseen hallussapitolupaa hakevan henkilökohtainen sopivuus on selvitettävä huolellisesti, selventää Korhonen.

Aseen hankkimisen jälkeen ase pitää esittää poliisille. Myönteisen lupapäätöksen yhteydessä asiakkaalle annetaan kirjallinen ohje, jossa kerrotaan että ase pitää esittää viimeistään 30 vuorokauden kuluttua aseen hankkimisesta.

– Nyt tuntuu olevan paljon niitä, jotka tulevat ihan viime tipassa näyttämään hankittua asetta, toteaa asetarkastaja Ossi Kujanpää.

– Palveluaika aseen esittämiseen pitää varata poliisin nettisivujen kautta samalla kun hieroo kauppoja, että saa varmasti palveluajan itselle mieluisimpaan toimipisteeseen ja ajankohtaan, Kujanpää vinkkaa.