”Yhdysvalloissa tunti, Turussa puoli tuntia” – sydänkohtauksen hoidossa nopeus on valttia

Tuhansia suomalaisia kuolee vuosittain, kun hoitoon lähdetään liian myöhään sydänkohtauksen yllättäessä. Tyksin Sydänkeskus on nykyään valmiudessa hoitamaan potilaita yötä päivää. Potilas pääsee leikkauspöydälle puolessa tunnissa.

terveys
Ohitusleikkaus Tyksin Sydänkeskuksessa.
Tyksin Sydänkeskuksessa tehdään ohitusleikkauksia noin tuhat vuodessa.Minna Rosvall / Yle

Monet sydänpotilaat vähättelevät oireitaan ja lykkäävät siksi sairaalaan lähtöä. Vuosittain 6 000 potilasta kuolee sydänkohtaukseen ennen kuin he tulevat sairaalahoitoon, joten oireet kannattaa ottaa vakavasti.

– Suurin riski on ensimmäisinä tunteina, ensimmäisinä minuutteina niiden oireiden alun jälkeen. Tärkeää on, että nämä potilaat tai henkilöt tunnistavat, että saattaa olla kyse sydänkohtauksesta, kertoo professori Juhani Airaksinen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Suurin riski on ensimmäisinä tunteina, ensimmäisinä minuutteina niiden oireiden alun jälkeen.

Juhani Airaksinen

Professorin mukaan monet pelkäävät vaivata lääkintähenkilökuntaa turhaan. Sydänkohtauksessa sepelvaltimon pintaan on tullut repeämä ja elimistö tekee hyytymää, joka tukkii suonen.

– Kohtaus voi tulla erittäin hyväkuntoiselle ihmisellekin ihan puun takaa kuten monet muutkin sairaudet, pohtii Airaksinen.

Ruotsinlaivan työntekijä kiidätettiin hoitoon helikopterilla

Helsingin ja Tukholman väliä kulkevalla ruotsinlaivalla työskentelevä Magnus Östman sai oireita kuntosaliharjoittelun jälkeen ja hänet kiidätettiin helikopterilla Turun yliopistolliseen keskussairaalaan.

Nämä oireet ovat aivan uutta minulle.

Magnus Östman

Östman huomasi, että pulssi ei vain ottanut tasaantuaakseen.

– Nämä oireet ovat aivan uutta minulle. Toivon, että kaikki meni hyvin. Tässä on lääkäreitä, jotka tietävät paremmin. Toivon parasta, pohtii Östman, joka antoi lyhyen haastattelun heti leikkauksen jälkeen.

Kardiologiryhmä on hälytystilassa koko ajan

Turun yliopistollisen keskussairaalan Sydänkeskus on maan nopeimpia sydänkohtausten hoidossa. Tyksin sydänkeskuksessa on voitu hoitaa sydänkohtauspotilaita vuodenvaihteesta lähtien hälyttämällä lääkärit paikalle aivan mihin aikaan tahansa.

Meillä pöydälle pääsee puolessa tunnissa.

Juhani Airaksinen

– Meillä on erinomaiset tilat, mutta aivan liian vähän henkilökuntaa. Voin ylpeänä kertoa, että viiveemme hoitoon pääsyssä on todella lyhyt. Esimerkiksi Yhdysvalloissa se on tunti. Meillä pöydälle pääsee puolessa tunnissa. Hälytämme lääkärit tarvittaessa kotoa, kertoo professoriAiraksinen.

Elämäntavoilla ja lääkkeillä voi vaikuttaa sydänkohtausriskiin.

– Tupakointi on yksi tärkeimpiä tekijöitä, mikä vaikuttaa. Se lisää hyytymistä ja infarktin ja äkkikuoleman vaaraa, kertoo Airaksinen.