Ranskalaistoimittajia syytetään Marokon kuninkaan kiristysyrityksestä

Toimittajia on käytetty Marokossa esimerkkinä, miten käy jos arvostelee kritiikin yläpuolella olevaa monarkkia.

Ulkomaat
Marokon kuningas Mohammed VI
EPA

Kaksi kriittisistä kirjoituksista tunnettua ranskalaistoimittajaa on pidätetty Marokon kuninkaan kiristysyrityksestä.

Toimittajia on käytetty Marokossa esimerkkinä, miten käy jos arvostelee monarkiaa. Kuningas Mohammed VI:n katsotaan olevan arvostelun yläpuolella.

Pariisin syyttäjänvirasto vahvisti perjantaina, että Eric Laurent ja Catherine Graciet on pidätetty.

Kuningas Mohammedin lakimies kertoi RTL-radiokanavalle, että Laurent oli sanonut kirjoittavansa Gracietin kanssa uutta paljastuskirjaa kuninkaasta, ja vaatinut kolmea miljoonaa euroa sen julkaisematta jättämisestä.

Kuningas oli nostanut kanteen kiristyksestä, ja peiteoperaation jälkeen toimittajat pidätettiin. Kuninkaan edustajat olivat marokkolaisen nettisivuston mukaan tavanneet toimittajia ja poliisi oli tarkkaillut tilannetta. Toimittajat pidätettiin sen jälkeen kun he olivat saaneet käsirahan ravintolassa.

Eric Laurent ja Catherine Graciet kirjoittivat kirjan kuningas Mohammedista vuonna 2012. Kirjassa paljastettiin, että kuningas johtaa maataan demokraattisesta julkisivusta huolimatta diktaattorin ottein.

Laurent ja Graciet syyttivät Mohammedia myös korruptiosta ja valtavan omaisuuden keräämisestä vuonna 1999 tapahtuneen valtaannousun jälkeen.

Lähteet: AP