YK:n satelliittikuvat vahvistavat Isisin tuhonneen temppelin Palmyrassa

Isis kertoi viime sunnuntaina räjäyttäneensä muinaisen Baalshaminin temppelin, joka oli yksi muinaisen syyrialaiskaupungin merkittävimmistä kulttuuriaarteista.

Ulkomaat
temppeli räjähtää ja savupilvi kohoaa
Isisin julkaisema kuva temppelin räjäytyksestä Palmyrassa.Reuters

Satelliittikuvat vahvistavat Baalshamin-jumalalle omistetun temppelin tuhoutuneen Palmyran historiallisessa kaupungissa Syyriassa, kertoo YK.

Ääri-islamilainen Isis sanoi viime sunnuntaina räjäyttäneensä temppelin ja julkaisi myöhemmin videon, joka sisälsi muun muassa valokuvan räjähdyksestä ja rauniokasasta temppelin paikalla.

Satelliittikuva Palmyrasta.
Baalshaminin temppeli näkyy 26. kesäkuuta otetussa satelliittikuvassa keskellä kuvaa.UNITAR-UNOSAT, AFP
Satelliittikuva Palmyrasta.
27. elokuuta otetussa kuvassa temppeliä ei enää ole. UNITAR-UNOSAT, AFP

YK:n koulutus- ja tutkimusjärjestö Unitar kertoi perjantaina tiedotteessa, että sen satelliittiohjelma oli verrannut kuvia, jotka oli otettu Palmyrasta 26. kesäkuuta ja 27. elokuuta.

– Vahvistamme päärakennuksen tuhoutuneen, mutta sitä ympäröiviin pylväikköihin vaikutus näyttää olleen vähäisempi, tiedotteessa sanottiin uutistoimisto AFP:n mukaan.

AFP:n mukaan Baalshaminin temppeliä on pidetty Palmyran toiseksi merkittävimpänä. YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco tuomitsi sen tuhoamisen sotarikoksena.

Isis valtasi Palmyran rauniokaupungin Syyrian hallituksen joukoilta toukokuussa. Muinainen Palmyra on Unescon maailmanperintökohde, ja sien temppelit ja pylväskäytävät ovat kuuluneet Lähi-idän tärkeimpiin nähtävyyksiin.

Lähteet: AFP