YK kehotti Hollantia muuttamaan jouluperinnettä – "Musta Pekka koetaan orjuuden jäänteeksi"

Pääministeri Mark Rutte sanoi, että kyseessä on sosiaalinen kysymys, ei poliittinen. Zwarte Piet eli Musta Pekka on joulupukkia vastaavan Sinterklaasin apuri, jonka esittäjä on yleensä kasvonsa mustannut valkoihoinen.

Ulkomaat
Mustaksi meikattu valkoihoinen henkilö.
Zwarte Piet -hahmoa esittää yleensä kasvonsa mustannut valkoihoinen.Bas Cverwinski / EPA

YK on kehottanut Hollantia muuttamaan jouluperinteeseensä kuuluvaa hahmoa. YK:n rotusyrjinnän vastaisen komitean mukaan Zwarte Piet eli Musta Pekka kuvataan joskus tavalla, joka heijastaa kielteisiä stereotyyppejä.

Hollannin pääministeri Mark Rutte sivuutti YK:n suosituksen toteamalla, että ei ole hallituksen tehtävä muuttaa perinteitä.

– Kansanperinteet, älkää viitsikö. Mitä joululauluja pitäisi laulaa, miten juhlitaan joulua ja pääsiäistä – ei se ole politiikkaa, Rutte sanoi perjantaina Haagissa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Zwarte Piet herättää joka joulu kiistan siitä, onko kolonialismin aikana syntynyt hahmo rasistinen. Lahjoja jakavan Sinterklaasin apurilla on tyypillisesti mustatut kasvot, punaiset huulet, afroperuukki ja räikeä keskiaikainen asu. Viime vuosina hahmon vastustus on lisääntynyt.

Puolustajien mukaan Zwarte Pietin kasvot ovat mustat, koska on hän laskeutunut savupiipusta, eivätkä he näe hahmoa loukkaavana.

– Monet afrikkalaista syntyperää olevat kokevat ne [stereotyypit] orjuuden jäänteeksi, YK:n rotusyrjinnän vastaisen komitean tiedotteessa todetaan.

Komitealla ei ole valtaa määrätä suositustensa toteuttamisesta.

Viime vuonna amsterdamilainen oikeus totesi, että Zwarte Piet antaa mustaihoisista kielteisen stereotyyppisen kuvan, mutta myöhemmin Hollannin korkein hallinto-oikeus kumosi päätöksen.

Zwarte Pietille on esitelty myös vaihtoehtoja: esimerkiksi keltakasvoinen "Juustopekka", valkoinen "Klovnipekka" ja suositun perinneherkun inspiroima vaaleanruskearaidallinen "Siirappivohveli-Pekka".

Lähteet: AFP, Reuters