Egyptiläinen tuomioistuin langetti vankeustuomiot kolmelle al-Jazeeran toimittajalle

Al-Jazeeran englanninkielisen toimituksen toimittajien syytettiin tukeneen uutisoinnissaan kiellettyä Muslimiveljeskuntaa. Tapaus on herättänyt arvostelua Egyptin sananvapaustilanteesta.

Ulkomaat
Neljä henkilöä vankilanmuuri takanaan.
Tuomion saaneet kanadalainen Mohamed Fahmy (toinen oikealta) ja egyptiläinen Baher Mohamed (edessä) Kairolaisen vankilan edustalla 30. heinäkuuta.Khaled Desouki / AFP

Egyptiläinen tuomioistuin on langettanut kolmen vuoden vankeustuomiot kolmelle qatarilaisen Al-Jazeera-televisioyhtiön toimittajalle. Tuomioistuimen mukaan toimittajat olivat työskennelleet ilman vaadittuja lupia, tuoneet maahan luvatonta kalustoa ja levittäneet Egyptille haitallisia tekaistuja tietoja.

Al-Jazeeran englanninkielisen toimituksen toimittajia syytettiin Egyptissä kielletyn islamistisen Muslimiveljeskunta-järjestön tukemisesta uutisoinnissaan. Toimittajat ovat kiistäneet syytökset, ja Al-Jazeera kutsuu tuomiota hyökkäykseksi lehdistönvapautta vastaan.

Kanadalainen Mohamed Fahmy, egyptiläinen Baher Mohamed ja australialainen Peter Greste vangittiin Egyptin pääkaupungissa Kairossa joulukuussa 2013. Miehille annettiin viime vuonna usean vuoden vankeustuomiot, mutta vetoomustuomioistuin kumosi tuomiot ja määräsi uusintaoikeudenkäynnin. Australialainen Greste on karkotettu Egyptistä, ja hänet tuomittiin nyt poissaolevana.

Greste sanoi al-Jazeera-kanavalla olevansa järkyttynyt tuomiosta ja kuvaili sitä pöyristyttäväksi. Helmikuussa takuita vastaan vapautetut Fahmy ja Mohamed pidätettiin tuomion lukemisen jälkeen. Toimittajien asianajajan mukaan nämä aikovat valittaa tuomiosta.

Al-Jazeeran englanninkielisen toimituksen pääjohtaja Mostefa Souag sanoi tuomion uhmaavan logiikkaa ja arkijärkeä.

– Koko oikeusjuttu on ollut vahvasti politisoitunut eikä sitä ole hoidettu vapaalla ja oikeudenmukaisella tavalla. Ei ole mitään todisteita, että kollegamme olisivat millään tavoin tekaisseet uutisia tai avustaneet terroristijärjestöjä eikä missään vaiheessa pitkää oikeudenkäyntiä esitetty mitään tarkastelua kestäviä väitteitä, Mostefa Souag sanoi.

Al-Jazeeran toimittajia vastaan nostettu oikeusjuttu kytkeytyy Qatarin ja Egyptin hallinnon tulehtuneisiin suhteisiin. Qatar on tukenut Egyptin islamistista Muslimiveljeskuntaa, jonka riveistä noussut presidentti Muhammad Mursi syrjäytettiin Egyptissä sotilasvallankaappauksessa heinäkuussa 2013.

Valtaan nousseen kenraali Abdel Fattah al-Sisin hallinto on kovaotteisesti iskenyt Muslimiveljeskunnan kannattajia vastaan. Sisin hallinto on syyttänyt Qatarin Al-Jazeera-televisioyhtiötä Muslimiveljeskunnan tukemisesta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters