1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Näillä neuvoilla uusavutonkin rohkenee patikoimaan – "Luota itseesi"

Lauantai 29.8. on Suomen Retkipäivä. Tärkeintä retkelle mielivälle on luottamus siihen, että pärjää.

Kotimaan uutiset
Sána-máđđi.
Anneli Lappalainen / Yle

Moni mielii metsään ja haaveissaan näkee itsensä rinkka selässä seikkailemassa luonnon armoilla. Jos partio ei kuitenkaan lapsena kiinnostanut, voi vaellusretkelle lähteminen hirvittää: Entä jos eksyy? Jaksaako kävellä? Osaako tehdä tulet ja mitä siellä edes voi syödä? Onko puukko pakko ottaa mukaan?

– Jos ei ole kauheasti luonnossa liikkunut niin kannattaa aloittaa päivän mittaisesta retkestä, jolla ei jäädä yöksi luontoon, palvelupisteen hoitaja Tiina Linsén Metsähallituksesta sanoo.

– Jos hirvittää lähteä yksin, voi pyytää kokeneemman kaverin mukaan tai lähteä opastetulle retkelle. Mutta jos kohteessa on merkityt polut ja taskussa on kartta alueesta, niin kovin kummoisia taitoja ei tarvita. Tärkeintä on lähteä avoimella mielellä ja luottaa itseensä ja omaan tekemiseensä, Linsén toteaa.

Huomioi sää, varusteet ja ruoka

Vaikka hyvällä itseluottamuksella pärjää päivän retkellä pitkälle, on joitakin perusasioita, joita metsään mennessä on syytä muistaa.

– Ensimmäisenä kannattaa selvittää säätila. Täytyy tiedostaa keli ja varata varusteet sen mukaisesti. Samoin kuin syömiset ja juomiset täytyy huomioida sään mukaan. Esimerkiksi hellepäivänä on syytä ottaa reilusti vettä mukaan etenkin jos retkikohteessa ei ole vesipisteitä. Reitti kannattaa myös suunnitella niin, ettei vettä tarvitse kantaa mukana monta kymmentä kilometriä, Linsén sanoo.

– Hyvät kengät ovat retkeilyssä a ja o. Edellisenä päivänä ostettuja kenkiä ei kannata laittaa jalkaan vaan niiden pitää olla sisäänajetut. Sillä ei ole väliä onko retkeilyasu maksanut tuhat euroa vai viisikymppiä vaan tärkeintä on käytännöllisyys.

Puun runkoon maalattu käpälän kuva opastaa retkeilijöitä metsäreitillä.
Metsähallituksella on ympäri Suomea useita retkeilyreittejä, jotka merkitty selkeästi maastoon.Sini Salmirinne / Yle

Varusteiden käytännöllisyydessä on hyvä muistaa, että niiden täytyy kestää läpi retken. Parin euron pieneen pussukkaan mahtuva sadeviitta voi toimia festareilla, mutta repeää helposti kun selässä on rinkka ja matka taittuu metsässä. Päiväretkelle ei välttämättä tarvitse edes ottaa sadevarusteita, mutta pidemmällä retkellä kaikki mahdollinen on syytä pakata vedenpitävästi muovipusseihin. Etenkin tulitikut.

– Reppuun syytä pakata puukko, pätkä narua, tulitikut sekä ensiapupakkaus, jossa on sidetarpeet sekä kyypakkaus. Ilmastointiteippi on myös kätevä joka paikan apu, Linsén kertoo.

Osaatko vuolla ja tehdä nuotion?

Perinteinen ruoka etenkin päiväretkellä on makkara. Jo kahden päivän reissulla ruuan säilyvyys on kuitenkin otettava huomioon, eikä tolkuttoman painavaa ruokasäkkiä jaksa kantaa kilometrikaupalla.

– Trangian kun ottaa mukaan, niin voi valmistaa pataruokatyyppistä ruokaa, makaroonia, mitä tahansa. Aloittelijalle sekin on jo retki, että on pari tuntia luonnon helmassa valmistamassa ruokaa, Linsén sanoo.

Retkeily vaatii joitakin erityistaitoja, mutta ei mitään, mitä jokamies tai -nainen ei oppisi.

- On hyvä olla ymmärrys siitä miten karttaa luetaan ja kompassia luetaan. Puukkoa pitäisi osata käyttää ja tietää, että jos joutuukin turvautumaan pintavesiin, niin ne täytyy keittää. Tulentekotaidot pitäisi myös olla. Pitää olla ilmavasti ladottuna pieniä, kuivia puita.

On täysin sallittua ottaa mukaan esimerkiksi sytytyspaloja helpottamaan tulentekoa. Ja jos ruuat valmistaa trangialla, ei nuotiota ole pakko tehdä lainkaan.

Jokamiehen oikeudet (siirryt toiseen palveluun) on hyvä tietää, sillä luonnossakaan ei saa olla kuin pellossa, Linsén muistuttaa.

Pitempää retkeä ensi kertaa suunnitteleva saa apua luontoon.fi-sivuston Retkeilijän ABC:stä (siirryt toiseen palveluun). Linsén kannustaa lähtemään rohkeasti metsään.

– Se on kivaa ja mukavaa, ja luonnossa on useinkin hyvällä tuulella. Tai jos ei sinne mennessä ole jo hyvällä tuulella niin ja tulee hyvälle tuulelle. Luontoliikunnan merkitys kasvaa koko ajan ja luonnon parantavat ominaisuudet on tunnustettu moneen kertaan.

Kahvi keittyy nuotiolla.
Nuotiolla maistuu myös nokipannukahvi.Yle
Lue seuraavaksi