Suomessa riittää raaka-ainetta tämän öljyn valmistukseen – sopii oliiviöljyn tilalle

Kuusesta on moneksi. Sen neulasista voidaan valmistaa esimerkiksi kuusiöljyä, joka sopii erityisesti maustamaan kotimaisia ruokia.

Kuva: Helmi Nykänen / Yle

Kuusella voi olla yllättäviäkin käyttötarkoituksia. Kuopion SATOA-katuruokatapahtumassa oli monenlaisia herkkuja ja yksi erikoisimmista oli purjoperunakeitto riistaveteläisellä kuusella höystettynä. Siis kuusella?

– Kyllä. Keitossa on mausteena öljyä, joka on valmistettu kuusenneulasista, kuopiolaisen ravintola Mustan Lampaan keittiömestari Henna Lindi kertoo.

Lindi kertoo, että öljy on ollut käytössä ravintolassa parisen vuotta. Idea kuusen käyttämiseen raaka-aineena on saanut alkunsa villiyrttitrendin yleistyessä.

– Käytämme koko ajan enenevissä määrin villiyrttejä. Paljon testailemme kaikkea, ja sellaisesta tämä kuusenneulasöljykin on saanut alkunsa. Asiakkaat ovat pitäneet sen mausta, Lindi toteaa.

Öljyssä on voimakas metsäinen tuoksu ja sen selvästi kuusinen maku tuo mieleen joulun. Lindin mukaan öljy soveltuu erityisen hyvin suomalaisiin ruokiin kuten keittoihin ja kotimaisen lihan, kalojen ja marjojen piristeeksi. Paistamiseen keittiömestari ei sitä suosittele.

– Voi mennä kitkerän makuiseksi. En ole tosin testannut, hän huomauttaa.

Kuusenneulasista valmistettu öljy sopii Lindin mukaan myös salaatinkastikkeeksi esimerkiksi etikan, suolan ja pippurin kanssa. Olisiko siitä oliiviöljyn korvaajaksi?

– Kyllä sitä voi käyttää samoihin tarkoituksiin. Kuusenneulasöljyä ei kuitenkaan käsittääkseni saa vielä kaupoista, Lindi vastaa.