1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hyvä henki ja tekemisen meininki yhdistävät vihreitä naisia

Rovajärven ampuma-alueella Rovaniemellä harjoittelevat tänä viikonloppuna maastopukuiset naiset. SoMa-harjoituksen järjestävät Sotilaskotiliitto, Maanpuolustusnaisten liitto ja Maanpuolustuskoulutusyhdistys.

Maanpuolustusharjoituksen kanttiinitoiminta poikkeusoloissa -kurssilaisia Rovajärvellä. Kuva: SoMa-harjoitus tiedotuksen jatkokurssi

Rovajärvelle kokoontui perjantaina naisia eri puolilta Suomea. Nuorimmat ovat 18-vuotiaita ja vanhimmat kahdeksankymppisiä. Yhteensä heitä on noin 150. Myös Virosta, sisarjärjäestö Naiskodukaitsesta on saatu vieraita Rovajärvelle.

Harjoituksen johtaja Anu Keränen tulee Kuusamosta, jossa hän on maanpuolustusnaisten puheenjohtaja. Keränen osallistui neljä vuotta sitten naisten valmiusliiton harjoitukseen ja jäi koukkuun.

– Kahdessa vuodessa on ollut yli 30 harjoituspäivää, Keränen laskee.

Keränen toimii maanpuolustuskoulutusyhdistyksessä vapaaehtoisena kouluttajana. Hän kehuu, että maanpuolustusharrastuksessa on hyvä henki ja tekemisen meininki, ja uusia tuttuja saa yllättävällä tavalla.

– Ja tässä saa kokonaiskuvan maanpuolustuksesta, Keränen kertoo.

Uskollinen aatteelle

Lahtelainen Katriina Jouko sanoo, että sotilaskotiyhdistyksessä toimiminen on elämäntapa.

– Kuulun siihen ikäluokkaan, joka on uskollinen yhdelle aatteelle. Halusin tulla kokemaan koulutuksen, Jouko kertoo.

Kouvolalainen Hilkka Rainio kertoo ajautuneensa Utin sotilaskotiyhdistykseen työtehtävän kautta. Hän järjesti kolme vuotta sitten Utin sotilaskotivaunun ja laskuvarjohyppääjät Kouvolan taiteiden yöhön, ja maksaa nyt "kunniavelkaa" sotilaskotisisarissa.

– Meillä on ollut Kouvola-Utin sotilaskotiyhdistyksessä loistava kurssi poikkeusolotoiminnasta. Tänne toi halu nähdä sisaria muualta Suomesta, Rainio kertoo.

Yhdeksän eri kurssia

Kolmepäiväisessä harjoituksessa on valittavana yhdeksän erilaista kurssia. Suosituin kurssi on ollut Sotilaskotiliiton järjestämä Oma suoja - kanttiinitoiminta poikkeusoloissa.

Muita kursseja ovat esimerkiksi puolustusvoimien B-ajo-oikeuskoulutus ja luonnonmuona- ja maastotaidot.

Tiedotuksen jatkokurssilaiset huolehtivat harjoituksen SoMa-Facebook -sivuista (siirryt toiseen palveluun) ja Twitter-fiidistä.

Maastokurssille osallistujat nukkuivat ensimmäisen yön teltassa ja toiseksi yöksi he rakentavat itse makuusijan maastoon.

Moni sotilaskotiyhdistys on tullut harjoitukseen yhteiskoulutuksella. Osallistujan ei ole pakko kuulua maanpuolustusjärjestöön ja joillekin kursseille on otettu miehiäkin.

SoMa-kurssi järjestetään Rovajärvellä nyt toista kertaa. Edelliskurssista on kaksi vuotta.