Suurmielenosoitus vaati pääministerin eroa Malesiassa

Kymmenet tuhannet malesialaiset kokoontuivat pääkaupungin Kuala Lumpurin keskustaan huolimatta poliisin varoituksista. Korruptioepäilyt ovat ravistelleet pääministeri Najib Razakin hallintoa.

Ulkomaat
Malesialainen mielenosoittaja on laittanut päähänsä keltaisen Guy Fawkes -naamion. Taustalla näkyy Malesian lippu.
Fazry Ismail / EPA

Kaakkoisaasialaisessa Malesiassa kymmenet tuhannet mielenosoittajat ovat vaatineet pääministeri Najib Razakin eroa mielenilmauksessa pääkaupungissa Kuala Lumpurissa. Mielenosoittajia raivostuttavat tiedot, joiden mukaan tuntemattomat ulkomaiset lahjoittajat ovat tallettaneet pääministerin pankkitiliille 700 miljoonaa dollaria eli noin 620 miljoonaa euroa. Viranomaiset eivät antaneet mielenilmaukselle virallista lupaa, ja poliisi esti mielenosoittajia marssimasta pääkaupungin Itsenäisyysaukiolle, jonne nämä olivat aikoneet perustaa protestileirin.

Protestin järjestäneen Bersih-kansalaisjärjestön mukaan mielenilmaukseen osallistui peräti 200 000 ihmistä, kun taas poliisin mukaan mielenosoittajia oli vain 25 000. Mielenilmaus sujui rauhanomaisesti. Monet mielenosoittajat olivat pukeutuneet demokraattisia uudistuksia vaativan Bersih-liikkeen tunnuksina tunnettuihin keltaisiin t-paitoihin.

Poliisi on aiempina vuosina hajottanut Bersih-liikkeen järjestämiä mielenosoituksia kyynelkaasulla ja vesitykeillä.

Viime kuussa Wall Street Journal -lehti paljasti, että pääministeri Najib Razakin omistamalle pankkitilille oli talletettu satoja miljoonia dollareita. Hallituksen ministerien mukaan kyseessä olivat poliittiset lahjoitukset Lähi-idästä.

Najibin hallintoa ovat jo horjuttaneet epäilyt, että pahoin velkaantuneesta valtiollisesta investointirahastosta on kadonnut valtavia summia rahaa. Pääministeri ja 1MDB-rahasto kiistävät syytökset väärinkäytöksistä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters