1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vapaaehtoistyöntekijä turvapaikanhakijoille: "Koittakaa kestää, tämä yhteiskunta ei ole maailman helpoin"

Kymmenkunta vapaaehtoistyöntekijää ottaa vastaan Harjavallan vastaanottokeskuseen lauantaina viitisenkymmentä nuorta miestä, joista suurin osa on kotoisin Irakista. Harjavallan vastaanottokeskus perustettiin kiireellä ja varsinaisten työntekijöiden rekrytointi on vielä kesken.

Kotimaan uutiset
Päivi Vettenranta vastaanottokeskuksen huoneessa.
Jari Pelkonen / Yle

Ensimmäiset turvapaikanhakijat ovat saapuneet Harjavallan vastaanottokeskukseen. SPR:n vapaaehtoiset työntekijät vastaanottivat viitisenkymmentä nuorta miestä lauantaina iltapäivällä entisen Satalinnan sairaalan tiloihin. Suurin osa tulijoista on kotoisin Irakista ja he ovat olleet lattiamajoituksessa Turussa nyt noin kaksi viikkoa. Ensi viikolla turvapaikanhakijoita saapuu Harjavaltaan lisää.

Päivi Vettenranta on yksi turvapaikanhakijoita Harjavallassa vastaanottavista vapaaehtoistyöntekijöistä. Hän toivottaa turvapaikanhakijat erittäin tervetulleeksi Satalinnaan.

– Olkaa kuin kotonanne ja koittakaa kestää. Tämä yhteiskunta ei ole maailman helpoin, Vettenranta sanoo.

Kiireellä perustetun Harjavallan vastaanottokeskuksen varsinaisten työntekijöiden rekrytointi on vielä pahasti kesken. Keskukseen tulee yhteensä 64 huonetta, joista kymmenen saatiin pikapikaa valmiiksi lauantaiksi. Yhteensä Satalinnaan tulee petipaikkoja noin 260 turvapaikanhakijalle. Työntekijöitä keskukseen palkataan noin 15.

Olkaa kuin kotonanne ja koittakaa kestää. Tämä yhteiskunta ei ole maailman helpoin.

Päivi Vettenranta, SPR:n vapaaehtoistyöntekijä

Vapaaehtoistyötä kahdessa vuorossa

Maahanmuuttovirasto pyysi SPR:n Satakunnan piiriltä nopeaa aikataulua, koska muissa vastaanottokeskuksissa turvapaikanhakijoita on runsaasti jo ylipaikoilla. SPR hälytti paikalle vapaaehtoisia työntekijöitä, joista monella on myös kansainvälistä kokemusta.

Vapaaehtoisten on tarkoitus hoitaa vastaanottokeskuksen toimintaa seuraavat kaksi viikkoa, jona aikana toivottavasti keskuksen varsinaiset työntekijät saadaan palkattua. Suunnitelmien mukaan keskusta hoidetaan kahdessa vuorossa. Yöaikana keskusta valvoo vartiointiliike.

Päivi Vettenranta oli mukana rakentamassa myös vuonna 2009 Kokemäen Pitkäjärvelle perustettua turvapaikanhakijoiden väliaikaista hätämajoitusta. Nyt Vettenranta sai soiton puolitoista tuntia ennen kuin piti lähteä. Myönteinen vastaus tuli heti.

– Tiesin, että nyt on hätä ja olin vapaa lähtemään, niin miksei, Vettenranta perustelee.

Lue seuraavaksi