Rohkeat rintasyövän sairastaneet esiintyivät uimapuvuissa täydelle katsomolle

Yksirintaisuus on monelle edelleen tabu. Siitä ei ole helppo puhua, eikä se saa näkyä. Ainutlaatuisen poikkeuksen teki lauantaina Helsingissä järjestetty hyväntekeväisyysmuotinäytös. Sen tähtiä olivat rintasyöpää sairastaneet naiset, jotka esiintyivät heille suunnitelluissa uimapuvuissa.

kulttuuri
Milsse Tapojärvi uima-altaan päälle rakennetulla catwalkilla Yrjönkadun uimahallissa.
Milsse Tapojärvi uima-altaan päälle rakennetulla catwalkilla Yrjönkadun uimahallissa.Pekka Koli / Yle

Suomen vanhin julkinen uimahalli, Yrjönkadun uimahalli Helsingissä täyttyi lauantaina hyväntekeväisyysmuotinäytöksen yleisöstä. Jo ennen päivän ensimmäisen näytöksen alkua ulkopuolella kiemurteli pitkä jono.

Monokini 2.0 -muotinäytöksessä esiintyi kymmenen rintasyövän sairastanutta suomalaisnaista. Sairauden takia heille on tehty yhden tai molempien rintojen poistoleikkaus. Osa malleista ei ole parantunut syövästä.

Yrjönkadun uimahallin esitykseen oli pitkä jono.
Yrjönkadun uimahallin esitykseen oli pitkä jono.Minna Rinta-Tassi / Yle

Nyt he astelivat yleisön eteen uima-altaan päälle rakennettua catwalkia pitkin pukeutuneina suomalaisten muotisuunnittelijoiden varta vasten heille tekemiin uimapukuihin.

– Minulla on hyvin pitkä, monivuotinen rintasyöpähistoria jo takana. Tietysti tämä on ihan erilainen tilanne. Kyllä se tietysti vähän rohkeutta vaatii, kertoo yksi näytöksen malleista, Sirpa Ikävalko.

Olemme ihania, vaikka joku palanen puuttuu.

Milsse Tapojärvi

– Tämä on huippuhieno kokemus, ja on suuri kunnia olla mukana. Tämä on ollut minulle eheyttävä projekti. Pääsen viemään eteenpäin sitä asiaa, että olemme ihania, vaikka joku palanen puuttuu, jatkaa Milsse Tapojärvi, joka myös esiintyi mallina muotinäytöksessä.

Sopivia vaatteita ei löydy kaupasta

Uima-asuja syöpää sairastaneille olivat suunnitelleet muun muassa Teemu Muurimäki, Mert Otsamo,Tyra Therman, Outi Pyy ja Sasu Kauppi.

Myymälöiden valikoimissa on uimapukuja vain kaksirintaisille naisillle. Rintasyöpää sairastaneet kertovat, että ylipäätään hyvin istuvia ja sopivia vaatteita on vaikea löytää kaupasta.

– Äärettömän haastavaa. Olen kiitollinen sitä, että olen itse ompelutaitoinen. Onhan se tietynlaista syrjintää kaupassa, että vaatteita pitää oikein hakemalla hakea, Milsse Tapojärvi sanoo.

Näytöksen asut paljastivat sen, mikä on totuttu piilottamaan katseilta. Muotinäytös ei peitellyt, vaan osoitti naisten rohkeuden esiintyä sellaisina kuin he ovat.

– Toivoisin, että meidän esimerkkimme toisi jokaiselle, joka on rintasyövän joutunut kokemaan, rohkeutta, iloa ja voimaa elämään, ja kenties me voisimme antaa siten vertaistukea, sanoo Sirpa Ikävalko.

Sirpa Ikävalko
Sirpa Ikävalko Pekka Koli / Yle

Toivoisin, että meidän esimerkkimme toisi jokaiselle, joka on rintasyövän joutunut kokemaan, rohkeutta, iloa ja voimaa elämään.

Sirpa Ikävalko

Tapahtuman tarkoitus on herättää keskustelua ulkonäköihanteista, itsensä hyväksymisestä sekä siitä, mikä on ihmisessä kaunista, hyväksyttävää ja seksikästä.

– Haluamme Monokini 2.0 -projektilla sanoa, että kuka tahansa nainen, yksi- tai kaksirintainen, voi tuntea itsensä täydeksi, ihanaksi ja kauniiksi , vaikka ympäristömme ja kulttuurimme asettaa meille paineita, sanovat Monokinin taiteelliset johtajat, Vilma Metteri ja Katriina Haikala.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain 4 800 naista. Joka kahdeksas nainen sairastaa rintasyövän jossakin elämänsä vaiheessa. Arviolta 40 prosenttia sairastuneista suomalaisista päättää jatkaa elämäänsä yksirintaisena rinnanpoistoleikkauksen jälkeen.

Projektille huomiota ympäri maailmaa

Viime vuonna rintasyöpää sairastaneista otettuja uimapukuvalokuvia oli esillä Valokuvataiteen museossa Helsingissä. Tärähtäneet ämmät -taiteilijaryhmän Monokini 2.0 -projekti sai laajasti huomiota ympäri maailmaa.

Kuvat koskettivat muun muassa yhdysvaltalaisen laulajan, Lady Gagan hyväntekeväisyyssäätiötä. Kun sen Facebook-sivuilla ilmestyi viime vuonna kirjoitus Monokini 2.0 -näyttelystä, linkitys aiheutti valtaisan ryntäyksen Monokinin omille nettisivuille.

Yksirintaisuus on tabu, ja meidän saamamme julkisuus todistaa sen hyvin.

Katriina Haikala

– Yksirintaisuus on tabu, ja meidän saamamme julkisuus todistaa sen hyvin. Me emme itse odottaneet näin valtavaa julkisuusmyllyä, kun näyttely avautui, Katriina Haikala toteaa.

– Maailmalla puhutaan tästä projektista. Meidän mallejamme ylistetään ja heistä puhutaan suomalaisen rohkeuden esimerkkeinä, Vilma Metteri jatkaa.

Tärähtäneet ämmät -ryhmä on toiminut vuodesta 2007. Se on kiinnostunut muun muassa naiseuteen ja tasa-arvoon liittyvistä kysymyksistä.

Lauantain hyväntekeväisyysmuotinäytös keräsi rahaa Syöpäsäätiölle rintasyövän tutkimukseen.