1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Päivässä pöllistä viiluksi - maailman suurin juhli synttäreitä Kouvolassa

UPM:n Kalson viilutehdas Kouvolassa on maailman suurin parketin taustaviilun valmistaja. Vuosituotanto on 80 000 kuutiota ja viilu menee pääasiassa ulkomaille. 80-vuotias tehdas houkutteli lauantaina satoja kiinnostuneita tutustumaan tehtaaseen.

Sorvatut viilut menevät kuivaajan läpi viidessä minuutissa. Lämmintä on 180 astetta. Kuva: Maija Tuunila / Yle

80 vuotta sitten Kouvolan Vuohijärvellä aloitti toimintansa Kalso Oy:n vaneritehdas, jossa vanerista viiluun siirryttiin 70- ja 80-lukujen vaihteessa.

Nyttemmin tehdas on maailman suurin parketin taustaviilun valmistaja.

Tehdas tuottaa vuodessa 80 000 kuutiota pohjaviilua, josta yli 90 prosenttia menee vientiin. Sitä viedään pääasiassa Keski- ja Itä-eurooppaan ja Kaukoitään.

Tehtaanjohtaja Mikko Miettisen mukaan tehtaan tulevaisuus näyttää valoisalta.

– Parketilla on tasainen kysyntä ja tietysti pitää jatkuvasti pysyä kilpailukykyisenä, muun muassa ketterästi mukautua asiakkaiden vaatimuksiin.

Miettinen listaa heidän kolme vahvuustekijäänsä, jotka ovat hyvä raaka-aine, toimintaympäristö ammattimaisten yhteistyökumppaneineiden kanssa sekä tiivis työyhteisö.

"Kaksi sormea jäi koneeseen"

UPM on viime vuosina panostanut erityisen vahvasti työturvallisuuteen.

– Työturvallisuus on kaiken tekemisen lähtökohta. Puolitoista vuotta sitten meillä oli peräti 556 päivää putkeen ilman pienintäkään tapaturmaa, kertoo tehtaanjohtaja Mikko Miettinen.

– Turvavälineissä, kuten esimerkiksi kengissä, panostamme myös ergonomisuuteen. Turvallisuuden lisäksi niiden pitää tuntua mukavilta päällä.

Vuohijärveläinen Aulis Paasonen työskenteli aikoinaan 42 vuotta Kalson viilutehtaalla. Hänelle sattui vuosikymmeniä sitten tehtaalla tapaturma, jossa hän menetti kaksi sormeaan.

- Nykyisillä turvatoimilla sellaista ei enää voisi sattua, toteaa hän.

Avoimet ovet houkutteli satoja kiinnostuneita

Aulis Paasonen oli yksi sadoista kiinnostuneista, jotka kävivät lauantaina tutustumassa viilutehtaaseen avointen ovien päivänä. Yleisö pääsi juhlavuoden kunniaksi näkemään, miten pölli nykypäivinä muuttuu viiluksi

Kalson viilutehtaalla kuusitukin matka viiluksi kestää reilun vuorokauden. Pöllin tultua tehtaaseen se on ensin hautomossa, jossa se pehmenee. Sen jälkeen se kuoritaan ja sitten sorvataan kahden millin paksuiseksi viilumatoksi. Sen jälkeen matto kulkee muutamassa minuutissa 180 asteisen kuivaajan läpi. Lopuksi viilu leikataan tilaajan toivomaan kokoon ja lähetetään matkaan.

Ja pohjaviilua on lähtenyt maailmalle valtavat määrät. Tehtaanjohtaja Mikko Miettinen kertoo, että he laskeskelivat paljonko parkettia on valmistettu Vuohijärvellä valmistetun taustaviilun päälle.

- Sitä on valmistettu jo yli 500 miljoonaa neliötä!