Tsemppaamista, kuuntelemista ja kuskaamista – vanhemmalla on suuri vaikutus lapsen liikuntakipinään

Vanhemmilla on keskeinen merkitys lasten liikkumiseen. Aihetta tutkineen kasvatustieteiden tohtorin Jaana Salmelan mukaan keskeistä on kannustaa ja tukea sekä kuunnella lapsen omia toiveita. Hän toteaa urheilullisen elämäntavan koostuva monesta palasesta.

Kotimaa
Lapset yleisurheilukentällä Joensuun Hammaslahdessa.
Riikka Heikkilä / Yle

Elämänrytmi, ruokailutottumukset, liikunnan määrä, arkiliikunta, uni ja lepo, päihteettömyys sekä henkinen hyvinvointi. Kasvatustieteiden tohtorin Jaana Salmelan mukaan muun muassa näillä palikoilla vanhempi voi vaikuttaa siihen, kuinka lapsi innostuu viettämään urheilullista elämäntapaa.

Esimerkiksi arkiliikunnalla Salmela viittaa portaiden valitsemiseen hissin sijaan tai koulumatkojen kulkemiseen mahdollisuuksien mukaan pyörällä tai kävellen.

– Sieltä ruutuajasta voisi napata aktiiviseen elämäntapaan, eli pois passiivisesta löhöilystä ja istumisesta, hän toteaa.

Tsemppaamisesta kuskaamiseen

Salmela toteaa, että vanhempien sosiaalisella tuella ja kannustuksella on valtavan suuri merkitys lapsen ja nuoren kehitykselle. Sillä on merkitystä esimerkiksi pätevyyden kokemuksissa ja itsearvostuksen vahvistumisessa. Vastaavaa vaikutusta vanhemmilla on myös lasten liikunta-aktiivisuuteen.

Salmela kertoo tämän käyneen ilmi esimerkiksi hänen vuonna 2006 tekemässään väitöskirjatutkimuksessa sekä viime aikoina valtion liikuntaneuvostossa julkaisuissa.

Miten vanhempi voisi tässä asiassa käytännössä tukea lastaan?

– Auttamalla ja kannustamalla. Käytännössä tämä tarkoittaa myönteistä, kuuntelevaa, kunnioittavaa ja arvostavaa suhtautumista liikuntaan.

Listaan mahtuu myös esimerkiksi harjoituksiin kuskaamista sekä välineiden ja varusteiden hankkimista.

”Lapsen toiveita pitää kuunnella”

Niin kuin monessa muussakin asiassa vanhemman omalla toiminnalla ja esimerkillä on iso merkitys lapsen liikkumiseen.

– Tietysti vanhemmat voivat olla lapsen liikuntaharrastuksessa hyvin paljon mukana, vaikkei itsellä olisi urheilutaustaa. Tukea voi niin monin eri tavoin, Salmela muistuttaa.

Hänen mukaansa on ensiarvoisen tärkeää, että vanhempi todella kuuntelee lastaan.

– Pitäisi kuunnella lapsen tarpeita. Mitä lapsi oikeasti haluaa tehdä ja harrastaa? Ja jos se on suinkin mahdollista, ottaa sitten yhteyttä seuraan.