1. yle.fi
  2. Uutiset

Terrori-iskun yritys johtamassa junamatkustajien tiukempiin turvatarkastuksiin

Pariisissa koolla olleet eurooppalaisministerit haluavat jatkossa tarkempia tietoja maiden rajat ylittävistä matkustajista.

Ulkomaat
Poliiseja junanvaunun edessä.
Nicolas Maeterlinck / Lehtikuva

Amsterdamin ja Pariisin välisessä junassa viime viikolla estetty terrori-isku on johtamassa junamatkustajien tiukempiin turvatarkastuksiin. Ranskassa tänään lauantaina koolla olleet yhdeksän Euroopan maan ministerit sekä turvallisuus- ja liikenneviranomaiset ehdottavat, että matkustajat ja matkatavarat tutkittaisiin jatkossa nykyistä tarkemmin.

Yhteisen lausunnon lukeneen Ranskan sisäministerin Bernard Cazeneuven mukaan tarkastuksia tehtäisiin kaikkialla, missä se on tarpeellista. Ehdotusten joukossa on myös junalippujen varustaminen matkustajien henkilötiedoilla, aselakien kiristäminen ja eri maiden turvallisuusviranomaisten yhteistyön lisääminen.

Pariisin kokoukseen osallistui edustajia Ranskasta, Espanjasta, Sveitsistä, Belgiasta, Saksasta, Britanniasta, Italiasta, Hollannista ja Luxemburgista. EU:n liikenneministereiden on määrä käsitellä asiaa lokakuussa.

Muun muassa rynnäkkökiväärillä aseistautunut 25-vuotias marokkolaismies ampui viikko sitten perjantaina Amsterdamista Pariisiin matkalla olleessa luotijunassa. Kanssamatkustajat onnistuivat taltuttamaan miehen. Tämä on sittemmin väittänyt aikoneensa tehdä terrori-iskun sijaan ryöstön.

Lue seuraavaksi