Hyppää sisältöön

Älä missään tapauksessa kutsu tätä urbaania vauhtilajia urheiluksi – video

Turun vanhalla vankilanmäellä järjestettiin lauantaina rullalautailun alamäkikisat. Mutkainen serpentiinitie sai lautailijat innostumaan. Alan harrastajien mielestä alamäkilautailu ei ole urheilua, vaan hauskanpitoa sekä kaupunkikulttuuria.

Alamäkirullalaitailua Turun Kakolanmäellä
Kakolan vankilanmäki osoittautui loistavaksi alamäkirullalautailun areenaksi

Turun Kakolanmäellä dj soittaa musiikkia, tarjolla on sirkusesiintyjiä sekä katuruokaa ja yleisö jammailee. Tunnelma on kuin urbaaneissa kaupunkifestivaaleissa, mutta kyseessä on kuitenkin urheilutapahtuma... tai ei tätä urheiluksi saa kutsua, sanoo Pako Kakolasta -tapahtumaa järjestänyt Janne Salminen.

– Siis urheilua tämä ei ainakaan ole. Tämä on lautailukulttuuria ja kaupunkikulttuuria, Salminen tähdentää.

Turkuun kokoontui kolmisenkymmentä laskijaa, joista kaukaisin oli Berliinistä. Helsinkiläinen "Danger" Heikki Marno oli tyytyväinen Turun visiittiin, vaikka juuri hankittu paita oli riekaleina. 

– Skeittailussa on aina samat kamat päällä. Niitä pitää sitten korjailla. Ei kannata mitään uusia ostaa, Marno virnuili.

Säännöt yksinkertaisia

Turussa kisaajat neuvottelivat pitkään, saako radalla potkia vauhtia. Vaikka vauhtia oli parhaimmillaan 60 kilometria tunnissa, oli matkan varrella suvantovaiheita.

- Leveä tie mahdollisti sen, että sai potkia. Kyllä jälkikäteen totesimme, että potkiminen ei ollut nopein tapa. Sieltä kyllä löytyi ajolinja, Janne Salminen kertoi kisan jälkeen.

Vaikka rullalautailun alamäkikisa ei harrastajien mukaan ole urheilua, on kisassa säännöt. Vauhdista on hyötyä, mutta tärkeintä on tarkkuus, totesi ratavalvojana toiminut ja samalla järjestelyporukassa toimiva Artturi Elovirta.

– Tässä paraskin voi mokata. Heateissa (erässä) kaksi parastaa pääsee jatkoon ja vasta viimeisessä heatissa ensimmäinen voittaa koko kisan, Elovirta opettaa.