Yhdysvaltalainen mies pidätettiin Sierra Leonen veritimanttien vuoksi

Miestä epäillään orjuuttamisesta ja timanttiryöstöistä. Pidätyksestä kertoi järjestö, joka ajaa timanttikaivoksiin pakotettujen siviilien oikeuksia.

Ulkomaat
Mies huuhtoo vedestä timantteja.
Tugela Ridley / EPA

Espanjan viranomaiset ovat pidättäneet yhdysvaltalaisen miehen Sierra Leonen sisällissodan aikana tapahtuneiden rikosten vuoksi, uhrien oikeuksia puolustava järjestö kertoi lauantaina.

Civitas Maxima -järjestön mukaan miestä, jolla on myös Belgian kansalaisuus, epäillään orjuuttamisesta ja timanttiryöstöistä. Hänen epäillään pakottaneen siviilejä orjatyöhön timanttikaivoksiin itäisessä Sierra Leonessa vuosina 1999–2001.

Pidätetystä miehestä oli annettu eurooppalainen pidätysmääräys aiemmin tänä vuonna belgialaisten viranomaisten tekemän tutkinnan perusteella. Uutistoimisto Reutersin mukaan epäilty on Yhdysvaltain vakinainen asukas.

Civitas Maxima sanoi tiedotteessa, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun liikemies pidätetään niin kutsuttuihin veritimantteihin liittyvistä rikoksista.

Sisällissodan aikana kaivettuja timantteja lähetettiin Sierra Leonesta naapurimaa Liberiaan, jonka silloinen presidentti Charles Taylor osti niillä aseita.

Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin langetti Taylorille 50 vuoden vankeustuomion sotarikoksista vuonna 2012. Oikeus katsoi, että Taylor tuki Sierra Leonen kapinallisten hirmutöitä.

Yli 50 000 ihmistä kuoli Sierra Leonen 11-vuotisen sisällissodan aikana ja vielä useampi vammautui.

Lähteet: Reuters, AP