Malesiassa suurmielenosoitus pääministeriä vastaan jatkuu

Osa mielenosoittajista yöpyi pääkaupungin Kuala Lumpurin keskustassa. Pääministeri Najib Razak syytti mielenosoittajia maan kasvojen mustaamisesta.

Ulkomaat
Keltaisiin pukeutuneet mielenosoittajat heiluttavat Malesian lippua.
Mielenosoittajia Kuala Lumpurissa sunnuntaina 30. elokuuta.Ritchie B. Tongo / EPA

Kaakkoisaasialaisessa Malesiassa tuhannet ihmiset ovat jo toista päivää kokoontuneet pääkaupungin Kuala Lumpurin keskustaan vaatimaan pääministerin eroa. Satoja mielenosoittajia yöpyi kaduilla. Mielenosoittajat ovat pukeutuneet keltaisiin t-paitoihin, jotka ovat vaaliuudistusta ja korruption kitkemistä vaativan Bersih-liikkeen tunnus.

Viranomaiset eivät ole antaneet lupaa mielenosoitukselle, mutta poliisi ei ole ryhtynyt hajottamaan väkijoukkoja ja mielenilmaus on tähän asti sujunut rauhallisesti. Korruptioepäilyjen tahraama pääministeri Najib Razak syytti mielenosoittajien mustaavan Malesian maineen.

– He haluavat häpäistä hyvän nimemme, tahria Malesian kasvot mustalla hiilellä ulkomaailman silmissä, Najib sanoi valtiollisen median mukaan.

Pääministeri Najibin hallintoa ravistelevat korruptioepäilyt, jotka liittyvät pahasti velkaantuneen valtiollisen investointirahaston rahankäyttöön. Epäilykset tihentyivät, kun paljastui, että Najibin hallitsemalle tilille on ilmaantunut 700 miljoonaa dollaria tuntemattomista lähteistä.

Malesian entinen pääministeri Mahathir Mohamad osoitti tukeaan mielenosoittajille näyttäytymällä mielenilmauksessa myöhään lauantai-iltana ja sunnuntaina.

Nykyinen pääministeri Najib oli alun perin Mahathirin suojatti, mutta nyt Mahathirista on tullut yksi pääministerin näkyvimmistä kriitikoista. Mahathir arveli, että Najib ei luovu vallasta vapaaehtoisesti, koska häntä odottaisi oikeudenkäynti.

– Syrjäyttääkseen hänet, kansan on näytettävä kansan voimaa. Kansa kokonaisuudessaan ei halua tuonkaltaista korruptoitunutta johtajaa, 90-vuotias entinen pääministeri sanoi medialle. Mahathir ei sallinut vastaavia mielenilmauksia omalla pääministerikaudellaan 1981–2003.

Laajalti kunnioitetun entisen pääministerin tuki on tärkeä mielenosoittajille, sillä mielenosoittajilta on puuttunut Malesian etnistä malaijienemmistöä edustavien puolueiden tuki. Suuri osa mielenosoittajista kuuluu maan kiinalais- ja intialaisvähemmistöihin. Mahathir johti pitkään malaijeja edustavaa hallitsevaa UMNO-puoluetta.

Pääministeri Najibin hallinnon tukijalka on sen kannatus maaseudun malaijiväestön keskuudessa, kun taas mielenosoitukset hänen hallintoaan vastaan ovat olleet pääosin kaupunkilainen ilmiö. Malesian talouden hidastuminen ja maan valuutan jyrkkä heikentyminen kuitenkin nakertavat Najibin kannatusta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters