1. yle.fi
  2. Uutiset

Virossa korruptioskandaali suomalaisille tutussa yrityksessä – sataman johto veti välistä jopa miljoonia

Viron valtion omistaman Tallinna Sadam -yrityksen johtokaksikkoa epäillään lahjusrikoksista jopa miljoonien eurojen edestä. Lahjuksilla on ilmeisesti voideltu sopimuksia yhteistyökumppaneiden kanssa. Johtokaksikko on vangittu puoleksi vuodeksi.

Ulkomaat
Tallinnan satama
Suomalaisten matkailukausi nostaa asiakkaiden määriä Viron palvelualan liikkeissä.Siim Lõvi

Tallinna Sadam -yrityksen johtaja Ain Kaljurand ja johtokunnan jäsen Allan Kiil on vangittu epäiltynä vakavista lahjusrikoksista. Heidät on erotettu tehtävistään.

Valtionsyyttäjä Laura Feldmansin mukaan kaksikkoa epäillään (siirryt toiseen palveluun) lahjuksen ottamisesta, antamisesta, avunannosta lahjukseen sekä rahanpesusta useiden vuosien aikana. Kaljurannan lahjusrikosten summa yltää satoihin tuhansiin euroihin, Kiilin jopa miljooniin euroihin.

Tapaukseen liittyvät ainakin satamayrityksen pitkäaikaiset sopimuskumppanit Esteve Terminal sekä HTG Invest. Johtokaksikon lisäksi on pidätetty kuusi muuta ihmistä.

– Lahjusten ottaminen ja antaminen on liittynyt sopimusten jatkumiseen ongelmitta, syyttäjä Laura Feldmans sanoi tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Lahjusrahoja on kierrätetty muiden ihmisten ja yritysten kautta. Viron suojelupoliisin edustaja totesi radiohaastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että tapauksen korruptiokuviot levittäytyvät useille aloille, ja ne ovat olleet edistyneitä.

Kyseessä merkittävä valtionyhtiö

Tallinna Sadam ei toimi vain suomalaisturisteille tutussa Tallinnan satamassa vaan myös esimerkiksi rahtisatamissa Muugassa ja Paldiskissa, jotka molemmat sijaisevat Tallinnan lähellä. Lisäksi yritys hoitaa projektia Viron saarten lauttaliikenteessä.

Syyttäjän mukaan yksi lahjusepäily liittyy kauppoihin, joissa on hankittu uusia lauttoja ulkomaisilta yrityksiltä saarten lauttareiteille.

Tapaus on saanut myös poliittisen ulottuvuuden, sillä yritys on Viron valtion omistama. Nykyinen ja entinen valtionyhtiöistä vastaava ministeri ovat jo joutuneet suukopuun siitä, tiesivätkö he tutkinnasta.

Julkisuuteen tapaus tuli keskiviikkona, kun Viron suojelupoliisi Kapo pidätti kaksikon ja teki etsintöjä.

Perjantaina oikeus vangitsi Kaljurannan ja Kiilin puoleksi vuodeksi. Tapauksen tutkiminen jatkuu.

Tallinna Sadam -yrityksen johtoon on nimetty viranhaltijat, ja uusia johtajia aletaan etsiä lähiviikkoina.

Lue seuraavaksi