Huawei pyrkii rytinällä uudeksi Nokiaksi – Suomesta haetaan nyt kännykkäosaamista

Kiinalainen matkapuhelinvalmistaja Huawei hyödyntää entisten nokialaisten osaamista ja lupaa investoida lisää Suomeen. Älypuhelimissa Huawei on noussut jo kolmanneksi suurimmaksi maailmassa.

talous
Matkapuhelin.
Honor 7 -matkapuhelin.Yle

Kiinalaisen matkapuhelinvalmistajan Huawein tutkimuskeskus Helsingissä näyttää ulkoapäin hiljaiselta, mutta sisällä kuhisee.

Huawei on kaikessa hiljaisuudessa rekrytoinut jo satakunta työntekijää, heistä valtaosa suomalaisia. Ei yllätä, että isolla osalla työntekijöistä on Nokia-tausta.

Suomesta Huawei hakee ennen muuta kännykkätekniikan osaamista. Nokialla on vieläkin Kiinassa taianomainen kaiku, ja entinen ”Nokia homeland” eli Suomi tarjoaa yhä osaamista, jota halutaan hyödyntää.

Huawein matkapuhelinliiketoiminnan Keski- ja Itä-Euroopan sekä Pohjoismaiden johtaja Yanmin Wang kiittelee erityisesti langattoman tietoliikenteen ohjelmisto- ja sovellusosaamista Suomessa.

– Suomen markkinat ovat meille erittäin tärkeät, onhan Suomi Nokian kotimaa. Tiedämme myös, että langaton teknologia tulee Suomesta, Wang suitsuttaa.

Älypuhelimissa kolmonen, verkoissa ykkönen

Huawei on aiemmin ilmoittanut haluavansa lisätä tutkimushenkilöstöään Euroopassa jopa 5 000 hengellä. Yle Uutisten haastattelussa Wang kertoo, että Huawei on valmis laajentamaan tutkimustoimintaansa myös Suomessa.

– Jos liiketoimintamme kasvaa hyvin, laajennamme ja rekrytoimme lisää asiantuntijoita kehittämään älykkäitä päätelaitteitamme.

Huawei nousi Strategy Analyticsin tilastoissa keväällä maailman kolmanneksi suurimmaksi matkapuhelinten toimittajaksi. Jo vuotta aiemmin Huawei pääsi tutkimusten kolmossijalle älypuhelimissa.

Tutkimusyhtiö Gartnerin mukaan Huaweilla on nyt älypuhelimissa liki kahdeksan prosentin markkinaosuus, edellä ovat vielä Samsung (22 %) ja Apple (14,6 %).

Verkkolaitemarkkinoilla Huawei nousi keväällä jo ykköseksi, ohi Nokian ja Ericssonin.

Yanmin Wang.
Yanmin WangYle

Huawein matkapuhelinliiketoiminnan Keski- ja Itä-Euroopan sekä Pohjoismaiden johtaja Yanmin Wang kertaa, että yhtiön liikevaihdosta pääosa tulee verkkopuolelta, mutta päätelaitteiden osuus kasvaa koko ajan. Yhtiö aloitti päätelaitteiden valmistuksen kymmenisen vuotta sitten.

– Verkot tarvitsevat laitteita, ja älypuhelimet lisäävät verkkoliikennettä. Tänä vuonna odotamme, että yli 30 % liikevaihdosta tulee jo kuluttajaliiketoiminnasta.

"Lähes suomalainen kännykkä"

Helsingin keskustan kännykkäliikkeessä innokas Huawein myyntiedustaja myy yhtiön uusinta mallia ”lähes suomalaisena kännykkänä”. Kauppa kuulemma käy.

Vaikka Huawei kehittääkin kännyköitään Suomessa Nokia-osaamisella, ei Windows-puhelin kuitenkaan jatkossa houkuta. Aluejohtaja Wangin mukaan Windows-puhelimien ohjelmisto, erityisesti käyttöjärjestelmä, on ongelmallinen, koska siihen liittyy samalla koko ekosysteemi eikä alihankkijoilla ole mahdollisuutta investoida kolmeen eri käyttöjärjestelmään, Applen ja Androidin lisäksi.

– Windows-puhelimien ajoitus epäonnistui, eikä Windowsilla ole enää vastaavaa arvoa. Markkinaosuus on alhainen, enkä usko enää sen tulevaisuuteen.

Huawein uusissa älypuhelimissa käyttöjärjestelmänä on Android.

Kiinan turbulenssi ei heiluta Huaweita?

Viimeaikaiset uutiset Kiinan talousongelmista ja markkinaturbulenssista eivät Wangin mukaan ole juurikaan koskettaneet Huaweita. Yhtiön liikevaihdosta valtaosa, noin 70 % tulee kansainvälisiltä markkinoilta.

– Kotimaisilla markkinoilla meillä on myös vahva asema älypuhelimissa, eli olemme ykkösenä tällä hetkellä, joten en usko, että Kiinan taloustilanne vaikuttaa liiketoimintaamme.

Kansainväliset markkinat ovat olleet Huaweille kaksijakoiset: Yhdysvalloissa markkina on ”haasteellinen”, mutta Euroopassa myynti on alkanut vetää. Wang puhuu jopa Euroopan toimitusten kaksinkertaistumisesta.

– Olemme oikeilla jäljillä Euroopassa. Verrattuna viime vuoteen toimituksemme voivat tuplaantua. Omien malliemme myynti kasvaa Puolassa, Suomessa, Tsekissä, Espanjassa ja Italiassa.

Suomen markkinoita Wang pitää hyvin kilpailtuina, mutta kiinnostavina.

– Nokia, Apple, Samsung ja Sony Ericsson, kaikilla niillä on vahva markkinaosuus Suomessa. Uskomme kuitenkin, että jos toimitamme ensiluokkaisen tuotteen kohtuuhintaan, voimme voittaa kuluttajien luottamuksen.

Kiinan nykyisiin talousongelmiin Wangilla on myös yksi ratkaisukeino: kiinalaiset olisi saatava ostamaan enemmän kotimaista.

– Pitää kannustaa ostamaan enemmän kotimaisia tuotteita. Meidän on keskityttävä tuottamaan enemmän laadukkaampia tuotteita ja brändejä eikä vain halpatuotantoa.

Juuri siksi Huawei panostaa nyt älykkäiden päätelaitteiden tutkimukseen ja hakee paitsi osaamista myös mallia Suomessa aikanaan luoduista kännykkäosaamisen ekosysteemeistä.