HS: Tytöt valtasivat huippulukiot – Tampereen Tykissä alle viidesosa on poikia

Keskiarvorajojen nousu karsii poikien määrää kaupunkien ykköslukioissa, kertoo Helsingin Sanomat. Suomessa on jo kymmeniä lukioita, jotka ovat muuttumassa tyttökouluiksi.

lukio
Opiskelija kirjoittaa muistiinpanoja.
Yle

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun)selvityksen mukaan monet huippulukiot ovat muuttuneet tyttövaltaisiksi. Tänä syksynä poikia oli vain noin kolmannes isojen kaupunkien ykköslukioihin valituista.

Joissain suosituimmissa lukioissa poikien osuus jäi jopa alle viidesosaan kaikista lukion aloittaneista. Näin oli esimerkiksi Tampereen yhteiskoulun lukiossa Tykissä, jossa tänä syksynä aloittaneista vain 18 prosenttia on poikia.

Oulun suomalaisen yhteiskoulun lukiossa poikien osuus on 19 prosenttia. Tammerkosken lukiossa Tampereella poikia on tasan viidesosa uusista oppilaista.

Keskiarvorajat karkaavat pojilta

Tyttöjen ylivoima on kasvanut viime vuosina tuntuvasti, kun isot kaupungit ovat karsineet lukioverkkoaan. Pojat selvityyvät peruskoulusta selvästi heikommin kuin tytöt. Suosittuihin lukioihin on niin paljon hakijoita, että keskiarvorajat karkaavat poikien ulottumattomiin.

Vastaavasti poikien osuus on kasvanut niissä lukioissa, joihin pääsee heikommalla keskiarvolla. Esimerkiksi itähelsinkiläisessä Vuosaaren lukiossa poikia on 64 prosenttia tänä syksynä aloittaneista.

Opetusneuvos Liisa Jääskeläinen Opetushallituksesta toteaa Helsingin Sanomissa, että noin iso ero ei ole hyvä asia. Jääskeläisen mukaan täytyy keksiä keinoja, joilla tasoitetaan valintaa.