1. yle.fi
  2. Uutiset

Miten torjut hirvikärpästen hyökkäyksen – paljasta vinkkisi

Viime päivinä moni on tullut juoksujalkaa metsästä kotiin. Hirvikärpästen hyökkäys on alkanut. Miten sinä torjut hirvikärpäsiä? Auttavatko hyönteishatut ja muut hirvikärpästen torjuntaan tarkoitetut asusteet vai oletko keksinyt jonkun muun konstin?

Kotimaan uutiset
Hirvikärpänen on levinnyt Suomeen 1960-luvulla kaakosta.
Verta imevä hirvikärpänen kuuluu täikärpäsiin.Arvo Vuorela / Yle

1960-luvulla kaakosta Suomeen levinnyt hirvikärpänen on levinnyt laajalle Etelä- ja Keski-Suomeen ja siitä on tullut varsinainen loppukesän ja alkusyksyn riesa. Moni jättää sienimetsään menemättä hirvikärpästen takia. Ötökän pelko on suurempi kuin herkkutatin houkutus.

Elintarvikevirasto Eviran sivuilla (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, että hirvikärpänen valitsee isäntänsä pääasiassa näköaistin avulla. Iso, liikkuva kohde saa hirvikärpäsen liikkeelle. Osa hirvikärpäsistä erehtyy, lentää hirven sijasta ihmiseen ja iskee imukärsänsä kohteeseen.

Pelkäätkö sinä hirvikärpäsiä? Miten olet onnistunut torjumaan niitä? Onko vaatetuksella merkitystä? Auttaako kaulukseen tai lippikseen viritetty ilmastointiteippi? Karkottaisiko joku haju hirvikärpäsen? Kerro vinkkisi muillekin. Minkälaisia havaintoja olet tehnyt hirvikärpäsistä? Missä ja milloin niitä on erityisen paljon? Minkälaisia paikkoja metsässä kannattaa välttää?

Voit myös lähettää kuvia omista torjuntavinkeistäsi sähköpostiin pohjanmaa@yle.fi.

Lue seuraavaksi