1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Avunpyyntö vastaanottokeskuksesta: ”Varvassandaaleissa ei kauaa tarkene"

Harjavaltaan saapuneet irakilaismiehet ovat pukeutuneet kesäisiin vaatteisiin. Vaihtovaatteita heidän pienistä nyssyköistään ei juuri löydy. Turvapaikanhakijat ovat jättäneet kotimaansa nopeasti. He eivät ole varautuneet Suomen ilmastoon. He voivat vain toivoa, että joku auttaa pahimman yli.

Kuva: Päivi Meritähti / Yle

Harjavallan vastaanottokeskukseen saapui viikonloppuna viitisenkymmentä nuorta miestä. Suurin osa heistä on kotoisin Irakista. Vastaanottokeskuksen vapaaehtoistyöntekijä Päivi Vettenranta uskoo, että kahden viikon sisällä turvapaikanhakijoita on saapunut Harjavaltaan jo lähes 300.

– Helsingin ja Turun vastaanottokeskukset pullistelevat jo. Ei kauaa mene, että tämäkin paikka on täynnä, Vettenranta toteaa.

Vaatteista pulaa

Vastaanottokeskus tarjoaa turvapaikanhakijoille apua ensihätään, mutta kaikkia tarpeita ei pystytä täyttämään.

– SPR on lahjoittanut pojille pienet nyssykät, mutta käytännössä heillä on vain päällään olevat vaatteet. Osa on saapunut tänne varvassandaaleissa, mutta toppatakkeja täällä pian tarvittaisiin, Päivi Vettenranta toteaa.

Pojat ovat saapuneet varvassandaaleissa, vaikka toppatakkeja tarvittaisiin

Päivi Vettenranta, SPR:n vapaaehtoistyöntekijä

Helpotusta arkeen

Päivi Vettenrannan mukaan turvapaikanhakijat tyytyvät vähään, mutta lahjoittajat voisivat tukea heidän elämäänsä monin tavoin.

– He valmistavat itse ruokansa täällä vastaanottokeskuksessa ja käyvät kävellen hakemassa kauppaostokset kuuden kilometrin päästä. Erityisesti polkupyörille olisi siis tarvetta.

Harjavallan vastaanottokeskus sijaitsee syrjäisellä paikalla, joten turvapaikanhakijoille ei ole tarjolla kovin monipuolista ajankulua. Alueella sijaitsee muun muassa lentopallo- ja tenniskenttä. Harrastusvälineet ovatkin Vettenrannan mukaan kovin kysyttyjä pääasiassa 1990-luvulla syntyneiden nuorten miesten parissa.