Klamydia? Tippuri? Nuorille tarjolla ilmainen etätesti Tampereella

Valtaosa klamydiatartunnoista todetaan alle 30-vuotiailla. Seksitautien etätestauskokeilun tavoitteena on rohkaista nuoria hakeutumista testeihin.

Kotimaa
Ruutukaappaus Tampereen kaupungin verkkosivuilta
Tampereen kaupunki

Tampereella alkaa kokeilu, jossa nuoret voivat testata kotoa käsin, onko heillä tippuri- tai klamydiatartunta. Seksitautien etätestaus (siirryt toiseen palveluun) alkaa syyskuun alussa ja kestää ainakin vuoden loppuun.

Uusi palvelu on tarkoitettu opiskelijoille ja kaikille alle 22-vuotiaille nuorille Tampereella ja Orivedellä.

Nuori voi tilata testipaketin netissä. Palveluun kirjaudutaan joko pankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella. Kotona otettu virtsatesti lähetetään laboratorioon, jossa se tutkitaan. Kun tulos on valmis, nuori saa tekstiviestin ja voi käydä tarkastamassa vastauksen nettipalvelusta.

Jos nuorella on klamydia- tai tippuritartunta, hän saa hoitoa opiskelijaterveydenhuollossa, nuorisoneuvolassa tai Oriveden terveysasemalla.

Testiin ei tarvita lähetettä. Palvelu on asiakkaalle maksuton.

Uusi sähköinen palvelu toimii Yhtyneet Medix laboratoriot Oy:n tuottamassa Telelab.fi -palveluportaalissa (siirryt toiseen palveluun).

Kokeilun tavoitteena on rohkaista nuoria hakeutumista testeihin.

Suomessa todetaan vuosittain noin 13 000 klamydiatapausta. Tippuritartuntoja todetaan vuosittain hieman alle kolmesataa, mutta niiden määrä on jonkin verran lisääntynyt.