Seksitaudista tieto kännykkään – maksuton palvelu opiskelijoille

Riskiryhmiin kuuluville nuorille riittää jatkossa näytteen otto ja kävely postilaatikolle. Tieto mahdollisesta klamydiasta tai tippurista tulee kännykän tekstiviestinä.

terveys
YTHS:n valoisa vastaanottoaula Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella.
Heikki Haapalainen / Yle

Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö ottaa käyttöön seksitautien etätestauksen syyskuun alusta.

Kaikille säätiön asiakkaille tarjotaan mahdollisuutta testauttaa onko saanut klamydia- tai tippuritartunnan. Molemmat taudit vaativat hoitoa.

Opiskelijan ei tarvitse jatkossa mennä terveysasemalla antamaan näytettä, vaan sen voi ottaa missä tahansa ja lähettää maksutta analysoitavaksi. Vastaus testin valmistumisesta tulee tekstiviestinä. Tuloksen opiskelija voi varmistaa palvelun kehittäneen Yhtyneet Medix laboratorion kehittämästä internetpalvelusta.

Klamydia on yleisimpiä seksitauteja ja se on yleistynyt Suomessa. Myös ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö YTHS:n tekemät klamydiatutkimukset ovat lisääntyneet reippaasti viime vuosina.

Opiskelijoihin otetaan yhteyttä

Myös tippuri on jonkin verran lisääntynyt, mutta se on melko harvinainen seksitauti.

YTHS saa myös tiedon testituloksesta ja ottaa tarvittaessa yhteyden opiskelijaan, jos hän ei ole itse hakeutunut hoitoon.

Palvelua on kokeiltu Vantaalla, jossa siitä on saatu hyviä tuloksia. Myös Tampereen kaupunki ottaa samaan aikaan palvelun käyttöön.