Kaksi syytteessä törkeästä parituksesta – toimintaa thaihierontapaikassa

Oulun käräjäoikeus on maanantaina aloittanut törkeän paritusrikosjutun käsittelyn. Vastaajina jutussa on kaksi keski-ikäistä miestä, jotka kiistävät syytteet. Syyttäjän mukaan törkeää paritusta on harjoitettu yksityisasunnoissa Kemissä ja Kokkolassa sekä Oulussa thaihierontapaikassa.

Kotimaa
Oulun käräjäoikeudessa alkoi 31.8.2015 törkeän paritusjutun oikeuskäsittely
Tiina-Leena Kurki / Yle

Syyttäjä vaatii Oulun käräjäoikeudessa alkaneessa paritusrikosoikeudenkäynnissä kahdelle keski-ikäiselle miehelle vankeusrangaistusta. Hänen mukaansa törkeää paritusta on harjoitettu Kemissä ja Kokkolassa yksityisasunnoissa sekä Oulussa thaihierontaa tarjoavassa yrityksessä kesäkuusta 2011 seuraavan vuoden kesäkuuhun.

Syyttäjän mukaan miesten tekoa on pidettävä törkeänä, koska sillä on tavoiteltu huomattavaa hyötyä. Lisäksi syyttäjän mukaan toiminta on ollut myös suunnitelmallista ja pitkäkestoista.

Erehdytti Kelaa

Toisen miehen puolustusasianajajan mukaan mies vuokrasi Kemin asunnon lyhytaikaisesti, mikä ei ole tarkoittanut vuokrausta seksipalvelujen myyntiä varten. Vuonna 1967 syntynyt eläkeläinen ei ole osannut kertoa alivuokralaisten tarkkaa lukumäärää.

Miestä syytetään myös petoksesta. Syyttäjän mukaan hän erehdytti Kelaa saadakseen eläkkeensaajan asumistukea Kemin asuntoon, jossa hän ei ole asunut.

Syyttäjä vaatii, että eläkeläinen on tuomittava menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena höytynä paritustoimintaan vuokraamistaan asunnoista päivävuokrina yhteensä 31 920 euroa.

Mies vuokrasi asunnon myös Kokkolasta, jonne hänen oli tarkoitus muuttaa. Myös tämä asunto oli lyhytaikaisesti vuokrattuna, eikä mies muista myöskään tämän asunnon vuokralaisten määrää.

Thaihierontapaikka vaimon omistama

Oulussa syyttäjän mukaan paritusta on harjoitettu eläkeläismiehen silloisen vaimon omistamassa thaihierontapaikassa. Miehen puolustuksen mukaan vaimo oli vuokrannut tilan laillista, traditionaalista thaihierontaa varten.

Puolustuksen mukaan vaimo on mitä ilmeisimmin myynyt seksipalveluja. Lisäksi miehen puolustuksen mukaan mies on myös kääntänyt naisen saamia tekstiviestejä, joissa on ollut kyse seksin myyntiin liittyvistä asioista.

Kaksikosta toisen miehen puolustusasianajan mukaan hänen päämiehensä on toiminut edustamansa yhtiön vuokraisäntänä. Mies on muun muassa hakenut yhdestä asunnosta kirjekuoren. Hänen muut käyntinsä asuntoihin ovat liittyneet puolustuksen mukaan vuokraisännän välttämättömiä käyntejä.

Syyttäjä vaatii, että mies on tuomittava menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä paritustoiminnasta 10 500 euroa.

Puolustuksen mukaan miehet ovat tutustuneet toisiinsa aiemmin valuuttakauppapelien yhteydessä. Eläkeläismies on kuulustelussa kertonut miehen olevan hänen paras ystävänsä.

Paljastui KRP:n tutkinnan perusteella

Epäilty törkeä paritusrikos paljastui syyttäjän mukaan, kun keskusrikospoliisi ryhtyi yhdessä paikallispoliisin kanssa tutkimaan paritusrikosta. Poliisi käytti muun muassa telekuuntelua ja tarkkailua.

Poliisitutkinnan perusteella esimerkiksi Kemin asunnossa prostituoitu vaihtui lähes viikoittain.

Varausjärjestelmää ylläpitivät syyttäjän mukaan virolaiset ja venäläiset naiset. Myös Viron keskusrikospoliisi on tutkinut paritustoimintaa yhdessä Suomen keskusrikospoliisin kanssa.

Syyttäjän mukaan sama varausjärjestelmä on ollut käytössä kaikilla paikkakunnilla ja naiset ovat tarjonneet myös seksipalveluja. Naiset ovat kiertäneet eri paikkakunnilla ja ilmoittaneet palvelluista internetissä.

Poliisin provosointia

Oikeus kuunteli maanantaina myös muun muassa syytettyjen välillä käytyjen puhelujen tallenteita. Puolustusasianajajilla ja syyttäjällä oli niiden sisällön tarkoituksesta täysin eri näkemykset.

Yhdessä keskustelussa käytettiin sanaa ”homma”. Ystävämiehen puolustusasianajajan mukaan sillä voidaan tarkoittaa kaikenlaisia asioita, jotka liittyvät asunnon kuntoon laittamiseen ja vuokraisännän toimiin.

Syyttäjän tarttui myös erilaisiin vuokrasummiin. Eläkeläismiehen puolustuksen mukaan lyhytaikaisissa vuokrasuhteissa vuokra vaihtelee, sillä hotelleissakin on eri hinnat viikonlopuille ja arkipäiville.

Miehen puolustus valotti hänen olleen mukana rahapeleissä, jotka kiinnostivat keskusrikospoliisia. Kumpikin mies oli sitä mieltä, että heidän välisiään puheluita kuunnellaan ja he halusivat provosoida poliisia.

Oulun käräjäoikeudessa juttua on tarkoitus käsitellä tämän viikon.