1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Tänään sinullakin on hyvä syy hymyillä vastaantulijalle – hän saattaa myös vastata hymyyn

Vuosi sitten somen hyvien tekojen päivään otti osaa toistakymmentätuhatta suomalaista, mutta nyt osallistujia on enää muutama tuhat. Valtakunnallista tempausta vetävä lahtelaisnainen arvioi, että ihmiset ovat ehkä turtuneet some-auttamiseen.

ilmiöt
Ihmiset keskustelevat keskenään.
Hanna Lumme / Yle

Lahtelainen Mia Näveri uskoo, että toisten huomioonottamiselle ja arkisille hyville teoille on edelleen tilausta. Näverin sosiaalisessa mediassa luotsaamaan, syyskuun ensimmäiseen päivään ajoittuvaan yllätyshyvyyspäivään aikoo osallistua parituhatta ihmistä.

Hyvä teko voi olla mitä tahansa: hyväntekijä voi vaikkapa hymyillä vastaantulijalle, antaa tälle istumapaikkansa bussissa tai pitää kaupan ovea auki.

Haastan mukaan koko Suomen, joka ikisen ihmisen. Tarkoituksena tehdä yllätyksenä hyvää ja tuottaa hyvää mieltä tutulle tai tuntemattomalle ihmiselle!

Vuosi sitten, kun Näveri perusti Facebookiin Random Act of Kindness Suomi -tapahtuman, se keräsi lähes 15 000 osallistujaa.

– Veikkaan, että mukaan ei nyt lähtenyt yhä paljon ihmisiä kuin viimeksi, koska ihmiset kyllästyvät helposti kaikkeen. Määrällä ei toisaalta ole niin väliä, kunhan ihmiset osallistuvat omassa elämässään tähän. Mielellään joka päivä, Näveri sanoo.

Hän haluaa kuitenkin tuoda yllätyshyvyyden teemapäivää esille jo toistamiseen, koska hyviä tekoja ei ole koskaan liikaa.

– On mukava aloittaa tämäkin syksy ja syyskuu hyvällä mielellä.

Hyvää mieltä itselle ja muille

Näveri siis kannustaa kaikkia tekemään jonkin pienen hyvän teon syyskuun ensimmäisenä päivänä. Omista hyvistä teoista voi kertoa muille esimerkiksi tempauksen someryhmässä.

Tarkoitus ei kuitenkaan ole tehdä teoista numeroa.

Tapahtuma toimii lähinnä muistuttajana, että joskus voi jarruttaa ja antaa hetken aikaansa toiselle.

Mia Näveri

– Huomiota ei tarvitse hakea. Tapahtuma toimii lähinnä muistuttajana, että joskus voi jarruttaa ja antaa hetken aikaansa toiselle.

– Nyt, kun monilla on huonot ajat esimerkiksi töiden suhteen, keskittyminen on enemmän omien asioiden järjestykseen laittamisessa. Ja kun itsellä ei mene hyvin, hymykin voi olla tiukassa. Toisaalta hymy ei maksa mitään, ja hymyllä tai kohteliaisuudella voi tehdä paljon hyvää vieraalle ihmiselle.

Vaikka toisten auttaminen ja hyvät teot ovat ehkä jatkuvan somehuomion myötä arkipäiväistyneet, yllätyshyvyystempauksen perustaja aikoo itsekin yllättää muita ihmisiä syksyn alun kunniaksi.

– En suunnittele valmiiksi omaa tekoani, vaan teen sen randomisti oikealta tuntuvalla hetkellä. Jotkut yllättävät hymyllä, toiset tarjoamalla kahvit. Jokainen hyvä teko on arvokas ja toiselle hyvää mieltä tuottava. Ja saahan teosta itsellekin hyvän mielen!

Lue seuraavaksi