1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Nyt järvistä nousee ahventa – ruokahalu ja parveilu on antanut jopa ennätyssaaliita

Ahven käy nyt koukkuun monilla maamme järvillä. Pohjaonki- ja pilkkikalastajat ovat nostaneet paikoin jopa ennätyssaaliita. Syynä hyviin saaliisiin on ahvenen valmistautuminen tulevan kevään kutuun. Nyt kalat tankkaavat ravintoa suurissakin parvissa.

Kuva: Kati Turtola / Yle

Nyt kannattaa kotitarvekalastajan suunnata järville, mikäli mielii saada ahventa. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa kalastelijat ovat nostaneet kohtuukokoisia körmyniskoja oikein urakalla.

– Liperin Kuorinka (siirryt toiseen palveluun)-järvestä on joka reissulla saanut kahdesta kolmeensataan grammaan painavia ahvenia. Saaliit ovat nousseet 6 – 12 metrin syvyydestä.

– Määrät ja kalojen koko on ollut sitä luokkaa, että voi puhua jopa ennätyssaaliista, kertoo vapaa-ajan kalastaja Jorma Piironen, joka myös työskentelee erikoistutkijana Luonnonvarakeskuksessa Joensuussa.

Piirosen mukaan nyt on hyvä aikaa lähteä kalaan mato-ongella tai pohjaongella. Myös pilkillä saa saalista. Tämä aika vuodesta on nimittäin normaalistikin hyvää ahvenaikaa.

Myös joensuulainen Raimo kertoo ahventa nousseen poikkeuksellisen mukavaan tahtiin.

– Alkukesästä kalaa ei oikein saanut millään ja nyt puolestaan tulee niin paljon, että sitä riittää fileerattavaksi ja savustettavaksi, kertoo Raimo, joka on liikkunut varsinkin LiperinTelmonselällä (siirryt toiseen palveluun).

Määrät ja kalojen koko on ollut sitä luokkaa, että voi puhua jopa ennätyssaaliista.

Jorma Piironen

Ahven valmistautuu kevään kutuun

Jorma Piironen kertoo, että ahvenen hyvään syöntiin juuri nyt on useampiakin syitä. Normaalistikin ahven tankkaa nyt ruokaa, jotta energiaa riittäisi suvun jatkamiseen.

– Se, että saalista tulee juuri nyt runsaasti voi johtua siitäkin, että alkukesä oli kylmä, eikä ahven ollut syönnillään. Nyt elokuun lämmin sääjakso sai ahvenen ruokahalun heräämään.

Lisäksi ahven liikkuu nyt myös parvissa, joten saalista voi olla pienellä alueellakin poikkeuksellisen paljon.

Ahventa kannattaa narrata varsinkin luotojen ja vedenalaisten töyräiden tuntumasta.