Sairaanhoitopiiri säästää – työpaikat, osastot ja leikkaussalit vähenevät

Satakunnan sairaanhoitopiiri säästää voimakkaasti ensi vuonna. Työpanos vähenee lähes 60 henkilötyövuodella, mutta luvassa ei ole irtisanomisia eikä lomautuksia. Vaikka tarkoitus on sulkea lisäksi yksi vuodeosasto ja leikkaussali, on suunnitteilla myös parannuksia asiakaspalveluun.

sosiaali- ja terveyshallinto
Tyhjä sairaalasänky.
Antti Kolppo / Yle

Satakunnan sairaanhoitopiiri vähentää talousarvioon liittyvän henkilöstösuunnitelman mukaan ensi vuonna 59 työpanosta. Vähennys on tarkoitus toteuttaa ilman irtisanomisia ja lomautuksia.

Voimakkaat säästösuunnitelmat karsivat myös tilojen käyttöä. Esimerkiksi sisätautien vuodeosasto aiotaan sulkea vuoden 2016 alussa. Suunnitelmat sulkevat lisäksi yhden leikkaussalin ja vähentävät yhden sairaansijan tehohoidosta.

Panostusta asiakaspalveluun

Suurista säästöistä huolimatta sairaanhoitopiiri aikoo panostaa entistä enemmän asiakaspalveluun. Esimerkiksi ensihoitopalveluiden palvelutaso nousee maakunnan alueella. Yksityiset sairaankuljetusyksiköt tuottavat ensihoitopalvelut välittömällä lähtövalmiudella vuoden 2016 alusta alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että potilas pitää hälytyksen tapahduttua tavoittaa 8 minuutin kuluessa aiemman n. 15 minuutin tavoitteen sijaan.

Sairaanhoitopiirin talousarvioluonnoksessa luvataan myös käsitellä erikoisalojen potilashoitoa koskevat lähetteet 5 vuorokauden kuluessa, kun lakisääteinen velvoite on 21 vuorokautta.

Satasote vapaaehtoisesti?

Satakunnan sairaanhoitopiirin tiedotteessa todetaan, että yksittäisten toimijoiden erikseen tekemät säästöt eivät riitä. Siksi se esittääkin vapaaehtoisen Satakunnan soten valmistelemista. Työn alustana toimisi Satakuntaliitto.