Erittäin harvinainen hurrikaani iskee Kap Verden turistisaarille

Kap Verdelle tulossa oleva hurrikaani on ensimmäinen ainakin sataan vuoteen. Viranomaiset ovat huolissaan tuhoista.

Ulkomaat
Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Itäisellä Atlantilla, lähellä Afrikan rannikkoa, on muodostunut hurrikaani, jolle on annettu nimi Fred.

Hurrikaanin keskituulen nopeus on jo 36 m/s, eli se on selvästi 1. luokan trooppinen hirmumyrsky. Säätieteilijät pitävät mahdollisena, että sen voima kiihtyy edelleen.

Fred-myrsky on maanantai-illan ja tiistaiaamun aikana saapumassa suoraan Kap Verden saariryhmään. Ennusteen mukaan sen keskus voi iskeä suoraan Sao Nicolaun, Sau Vicenten ja Santo Antaon saariin.

Kap Verden matkailuelinkeino on viime vuosina kasvanut nopeasti. Tärkeimmät turistisaaret ovat Sal ja Boa Vista, jotka jäisivät hieman myrskyn ennustetun reitin pohjoispuolelle. Silti nekin saavat oman osansa erittäin voimakkaista tuulista ja rankkasateista.

Kap Verden saariryhmä on pääosin rutikuivaa kallioaavikkoa, joten myrskyn tuomat sateet aiheuttavat helposti äkillisiä tulvia. Alueella vuosittainen sademäärä jää yleensä 250 milliin. Fred saattaa kaataa saarille kerralla jopa 200 millin sademäärän.

Erittäin harvinainen ilmiö

Hurrikaanit ovat Kap Verdellä äärimmäisen harvinaisia. Fredin takia annettu varoitus lienee saarivaltion historian ensimmäinen hurrikaanivaroitus, kertoo sääsivusto Wunderground (siirryt toiseen palveluun).

Trooppisista myrskyistä on annettu aikaisemmin kaksi varoitusta. Lisäksi viime vuosina Kap Verden läheltä on kulkenut muutama hurrikaani, mutta ne eivät silti ole lähimainkaan osuneet itse saarille.

Valtion säätilastot alkavat vuodesta 1892, eikä niistä löydy merkintää yhdestäkään suoraan saarille osuneesta hurrikaanista.

Atlantin hurrikaanit saavat alkunsa Sahassa kehittyvistä tuulista, jotka lämpimän meren yllä alkavat pyöriä. Koska Kap Verde sijaitsee vain noin 500 kilometriä Afrikan rannikosta, ei mahtavilla myrskyillä ole yleensä aikaa organisoitua pyörremyrskyksi ennen kuin ne ovat ehtineet siirtyä kauemmas länteen.

Tästä syystä viranomaiset ovatkin huolestuneita myrskyn vaikutuksesta. Kap verden infrastruktuuri on kehittymätön, eikä väestöllä ole kokemusta hurrikaanin tasoisista myrskystä.