Paikallisten apu auttaa pakolaisen alkuun

Kemissä ja Torniossa tarvitaan astioita, mattoja, verhoja ja talvivaatteita. Myös polkupyörille löytyy välittömästi kiitolliset uudet omistajat, sillä turvapaikanhakijoilla on pulaa kaikesta.

Kotimaa
Kemin vastaanottokeskuksen respa.
Pakolaissihteeri Tarja Kaskama ja pakolaistyöntekijä Omar Sharif neuvovat vastaanottokeskuksen päivystystiskille asioimaan tullutta miestä.Riikka Rautiainen/ Yle

Kemiläiset ja torniolaiset voivat auttaa kaupunkeihin virtaavia turvapaikanhakijoita monenlaisin tavaralahjoituksin, mutta myös ryhtymällä SPR:n vapaaehtoisiksi tukihenkilöiksi.

Kemin ja Tornion vastaanottokeskuksista tiedustellaan jo päivittäin, miten turvapaikanhakijoita voisi auttaa. Auttamisenhalu on herännyt myös sosiaalisessa mediassa, jossa kysellään neuvoja, miten avun saa perille.

Apua osataan tarjota

Kemin vastaanottokeskus on ollut toiminnassa vuosia, joten apua osataan tarjota keskukseen jo suoraan, mutta Torniossa toiminta on polkaistu käyntiin vasta tänä kesänä.

– Meidän päivystysnumerosta voi kysyä tarkempia ohjeita, jos haluaa jotain lahjoittaa. Tilaa on nyt sen verran, että jotain voidaan ottaa säilöön tännekin, jos haluaa tuoda vaikkapa vaatteita suoraan tänne, luonnehtii pakolaissihteeri Tarja Kaskama SPR:n Kemin vastaanottokeskuksesta.

Käsipareille olisi tarvetta

Tarvetta olisi myös auttaville käsipareille, jos lahjoituksia alkaa virrata enemmänkin.

Kantoapua tarvitaan esimerkiksi siinä vaiheessa, kun huonekaluja kierretään hakemassa lahjoittajilta ja toimitetaan ne perille avun tarvitsijoille.

– Turvapaikanhakijoiden asunnoissa on vain sänky ja ruokapöytä sekä tuolit sen ympärillä. Mitään muita huonekaluja ei ole valmiina, kertoo Kaskama.

Tulijat ohjataan kirpputoreille

Huonekalujen lisäksi turvapaikanhakijoille voi lahjoittaa kotitaloustavaroita, mattoja ja verhoja, mutta pulaa on myös vaatteista, etenkin talvivaatteista.

– Vastaanottokeskuksesta turvapaikanhakijat saavat mukaansa vain peruspaketin, joka sisältää kaikkein välttämättömimmän, mutta sen jälkeen hankinnat on tehtävä itse.

– Me ohjaammekin heitä kirpputoreille, jotta he voivat täydentää kodin varustusta omalla kuukausirahallaan, sanoo Kaskama.

Lapsiperheissä otetaan vastaan mielellään leluja mutta myös lastensänkyjä ja rattaita. Kova kysyntä on myös kaikenlaisista kulkupeleistä kuten polkupyöristä.