Tässä tulevat opiskelijoiden "äitiyspakkaukset": Puuroa, lankaa ja tarjouskuponkeja

Tuhannelle uudelle opiskelijalle jaetaan tänä syksynä selviytymispakkaus Lahdessa. Pahvilaatikosta löytyy toistakymmentä pientä tavaraa, syötävää ja alennuskuponkeja.

ilmiöt
Opiskelijan selviytymispakkaus.
LAMK

Lahdessa ammattikorkeakouluopintonsa tänä syksynä aloittavat opiskelijat saavat selviytysmispakkauksen. Pakkauksen saa liki tuhat opiskelijaa eli kaikki opintonsa täyspäiväisesti aloittavat.

Myös kolmisenkymmentä yliopisto-opintonsa aloittanutta saa pahvisalkun sisältöineen.

Laatikkoon on koottu toistakymmentä erilaista tavaraa tai hyödykettä. Paketista löytyy esimerkiksi paikallisten yritysten tuotteita kuten puuroa ja kaupungin kartta, johon on merkitty opiskelijoita mahdollisesti kiinnostavia kohteita.

Selviytymispakkauksella halutaan toivottaa uudet lahtelaiset tervetulleeksi ja kertoa opiskelijoille Lahden seudusta sekä paikallisista yrityksistä.

– Olemme huomanneet, että Lahden seudun opiskelijat tuntevat alueen yrityksiä valitettavan huonosti, perustelee pakkauksen jakamista LADECin Tarja Pellinen.

Lahden ammattikorkeakoulun (LAMK) viestintäpäällikön Mari Rosbergin mukaan nimenomaan opiskelijoille tehty selviytymispakkaus on Suomessa ainutlaatuinen.

Opiskelijan selviytymispakkauksen sisältö.
Laatikosta löytyy erilaisia Lahteen tai lahtelaisyrityksiin liittyviä tavaroita. LAMK

– Emme ole kuulleet vastaavasta. Yksittäisiä kalentereita opiskelijoille kyllä annetaan, muttei tällaista. Moni tuotteista on tehty pakkausta varten, hän sanoo.

Opiskelijan selviytymispakkaus.
Lähes kaikki LAMKissa aloittavat uudet opiskelijat saavat tänä syksynä tällaisen pahvisalkun. LAMK

Puolet opiskelijoista tulee vieraaseen kaupunkiin

Rosbergin mukaan pahvisalkku sisältöineen voi olla Lahteen tuleville opiskelijoille oikeasti hyödyllinen, vaikka paketissa on myös kevyttä sisältöä.

– Laatikolla on syvempi merkitys. Ei kukaan varmaan Lahteen jää loppuelämäkseen pelkän pakkauksen perusteella, mutta haluamme näin toivottaa korkeakouluopiskelijat tervetulleeksi kaupunkiin.

– Alueen kehittymisen näkökulmasta on kriittisen tärkeää, että saamme osaavaa työvoimaa ja että seutu on kiinnostava ja innostava vaihtoehto, kun opiskelijat tekevät valintoja sen suhteen, mihin sijoittuvat opiskelujen päätyttyä, Rosberg lisää.

Noin puolet Lahden ammattikorkeakoulussa aloittavista opiskelijoista tulee Lahden ulkopuolelta.

Ei kukaan varmaan Lahteen jää loppuelämäkseen pelkän pakkauksen perusteella, mutta haluamme näin toivottaa korkeakouluopiskelijat tervetulleeksi kaupunkiin.

Mari Rosberg

Pakkauksesta voi tulla vuosittainen perinne

Se, jaetaanko opiskelijoiden selviytymispakkauksia mahdollisesti myös tulevina vuosina, riippuu vastaanotosta.

Jos opiskelijat kokevat paketin hyödylliseksi, sellainen saatetaan jakaa uusille opiskelijoille myös jatkossa, pohtii LAMKin viestintäpäällikkö.

– Tästä on hyvä hytinä. Toivomme, ettei pakkaus jää kertaluonteiseksi.

Selviytymispakkausta ovat olleet ideoimassa ja toteuttamassa Lahden seudun yritykset, Lahden ammattikorkeakoulu, Lahden seudun kehitys LADEC, Lahden yliopistokampus ja Lahden kaupunki.